Varaždinsko vinogorje - Vinarija Mežnarić

Neobičan spoj dviju ljubavi - filmova i vrhunskih vina u kreaciji Hrvoja Mežnarića

OPG tjedna
Vinarija Mežnarić ističe se i dizajnom etikete, a kupce privlače i profinjeni nazivi vina te napisi i poruke inspirirani filmovim Fotografija: Vinarija Mežnarić FB Pogledajte galeriju
Tu gdje bregovita Hrvatska poprima svoje najljepše obličje, na Vukovcu 268, na jalžabetskoj vinskoj cesti obitelj Mežnarić ponad svog je vinograda smjestila raskošnu vinsku klijet. Vinska kuća Mežnarić na obronku je s kojega se pogled pruža na uredne geometrijski poredane redove čokota, koji brežuljkastom terenu daju gotovo nestvaran izgled nalik blago namreškanome moru

Naš domaćin Hrvoje Mežnarić, uspješan je poduzetnik, a vinogradarstvo mu dođe nešto kao ljubav ali i hobi bez kojega više ne može. Zato svojih hektar vinograda obrađuje samo uz pomoć prijatelja Dinka Brlenića s kojim je preradio 26 tona grožđa.

Vlasnik je tvrtke Laberna koja se bavi prodajom crijepa, pa i kod njega kao vinara sve mora biti vrhunsko počevši od uzgoja do berbe, prerade i podrumarenja, gdje se vodi račina da sve bude u strogo kontroliranim uvjetima. Posebnu pozornost posvećuje i brendiranju.

Vinarija Mežnarić ističe se i dizajnom etikete, a kupce privlače i profinjeni nazivi vina te napisi i poruke inspirirani filmovim

Vinogradarstvom se počeo njegov otac Franjo, a sam  je u tom poslu kao hobiju tek sedam godina. Relativno veliki podrum s unificiranim bačvama za oko 25 tisuća litara vina popunio je vinskim sortama tipičnim za ovaj kraj – Sauvignon, Cabernet sauvignon, Silvanac zeleni, Muškat žuti, Pinot crni, Syrah….

Enolog savjetnik mu je Leo Gracin iz Zagreba, te u suradnji s njime svojim vinima nastoji postići najvišu moguću kvalitetu.

"Poanta naše vinarije je izraženost sortnih karakteristika. Ne prodajemo vino u rinfuzi na kućnome pragu, niti imamo kušaonicu već smo se opredijelili za vrhunska buteljirana vina za kojima će rado posegnuti profinjeni znalac. U zadnje dvije godine glavnina prodaje nam je Jadranu, od Zadra do Splita s otocima", navodi Hrvoje.  

Vina & filmovi

Vinarija Mežnarić ističe se i dizajnom etikete, a kupce privlače i profinjeni nazivi vina te napisi i poruke inspirirani filmovima.

Vinarija Mežnarić ističe se i dizajnom etikete, a kupce privlače i profinjeni nazivi vina te napisi i poruke inspirirani filmovim

"Filmovi koje volim nepresušni su izvor citata za etikete mojih vina", ističe Hrvoje Mežnarić, koji tako znalački spoja dvije svoje ljubavi i hobija. Tako na butelji Rosea ili Rosy  na poleđini piše poruka Darth Wadera iz Ratova zvijezda, na Pinotu crnom ili Marvel Noiru poruka je Jockera  iz Crnog viteza...Na Cabernet Sauvignonu ili Royal Redu replika Rocka Blainea iz filma «Casablanca», a na Sauvignonu, odnosno na Stellar Blancu,  Dave Bowmana iz Odiseje u svemiru 2001.. Muškat žuti zove Precius, a na njemu je poruka Crissa Mc Candlessa iz filma «U divljini» koju ćemo i citirati, a glasi  «Sreća je jedino prava ako se dijeli», a i užitak u vinima je jedino pravi ako se vino popije (podijeli) s prijateljima.    

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje