OPG Cesarec

Očekivao je kolaps, no bila je ovo dobra godina za zagorsko crno zlato

OPG tjedna
Fotografija:
Kada je prije sedam godina Mladen Cesarec zasadio prvu tikvu, gotovo nitko se u Zagorju nije bavio proizvodnjom bučina ulja. Danas je ono sve veći trend koji obožavaju gurmani diljem zemlje.

Bučino ulje postaje sve veći trend u zdravoj prehrani na radost svih Zagoraca koji se u posljednjih nekoliko godina sve više bave proizvodnjom ovog crnog zlata. Jedan o pionira u tom poslu je Mladen Cesarec iz Stubičke Slatine kraj Oroslavlja čija ulja već godinama na natjecanjima osvajaju prva mjesta i nagrade. Ako ovako nastave, hrvatski će proizvođači ulja uskoro ststi bok uz bok Slovencima i Austrijancima koji su trenutno vodeći u Europi. 

Mladen mogućnosti izvoza još ne razmatra iako je razgovarao sa zainteresiranim kupcima iz SAD-a gdje je ulje od buće još velika nepoznanica, no u tome ga je spriječila Trumpova administracija koja je ograničila uvoz proizvoda iz EU. Pronašao se zato u veleprodaji i danas surađuje s dva velika hrvatska trgovačka lanca, desetak restorana, 125 malih trgovina sa zdravom hranom, duty free shopovima te lancem trgovina mljekare Veronika. 

Proizvodnja raste

Kada je prije sedam godina zasadio prve tikve i dvije godine kasnije krenuo u ozbiljniji posao s uljem, time se nije bavio gotovo nitko, no sada je u Zagorju konkurencija sve ljuća, kaže. 

-Konkurencija raste, sada je proizvođača deset puta više nego kada sam kretao, ali raste i broj kupaca koji otkrivaju čari bućina ulja - govori nam ovaj 38-godišnjak. A čari bučina ulja, kako one gurmanske tako i zdravstvene, mnogostruke su. Prešano ulje fino ide u salate. Muškarci ga piju za zdravlje prostate, žene za buniju kosu, koristi se za regulaciju probave, bogato je vitaminima, a djeluje i protuupalno. Ipak, Mladen smatra da ga je pretjerano uspoređivati s maslinovim jer svako od navedenih ulja ima svoje benefite. 

-Izreka kaže 'svaki Cigan svoga konja hval'i. I jedno i drugo ulje imaju svoje zdravstvene benefite. Koristim ih oba, što je malo čudno za Zagorca, ali imam puno prijatelja među maslinarima. Ribu sigurno neću pripremati s bućinim uljem, kao što ni maslinovo neću staviti u grah šalatu - smije se on. 

Osim bučina ulja, njegov OPG proizvodi i nerafinirano hladno prešano suncokretovo ulje koja također izvrsno ide uz salate, no nije preporučljivo na njemu pržiti. Takvo ulje suncokreta koristi se i kao baza za razne kreme.

-Slučajno sam počeo s tim. Zbog plodoreda sam posadio i suncokret za probu što se pokazalo dobrom odlukom - priča nam on. Na svom imanju kod Oroslavlja ima 50 hektara zemlje od kojih na buću otpada između 20 i 30 ha. problem kod buće je taj što je monokultura pa se na zemlji svake dvije godine mora napraviti pauza.

Varljiva 2020. 

-Možda netko misli da je 50 ha za zagorje puno, no za uzgoj buče je to malo zbog pauza. Zbog toga na zemlji sadimo i suncokret i kukuruz pa mi je u planu i krenuti u proizvodnju kukuruznog brašna - veli Cesarec koji je mislio da će ovogodišnja godina biti katastrofalna i po pitanju prinosa buće. U ljeto su ga mučile kiše i korov, no sve je srećom, dobro završilo. 

-Između sredine srpnja i početkom kolovoza počeo sam se pitati 'kaj to meni sve u životu treba'. Smjena kiše i vrućine pogodovala je rastu korova. Sve je zaraslo i što god smo pokušavali, nismo ga se mogli riješiti. Misilo sam da će ovo biti najgora godina, ali kulture su se othrvale korovu pa su prinosi bili čak i viši od prosjeka - raduje se Zagorac kojemu je i kukuruz dobro rodio. Dobio ga je čak 13, 5 tona po hektaru. Baš kao i korov, koronakriza mu je bila veliki početni šok, no na kraju nije bilo toliko strašno. 

-Na početku smo se svi 'splašili'. Sve je stalo, veliki projekti su odgođeni, prodaja je pala. Mjesec dana smo bili na nuli jer nismo znalo u kojem će smjeru sve ići. Srećom, u svakom zlu je neko dobro. Kriza potakne čovjeka da se bori, a i u susret su nam izašli neki trgovački lanci pa sam se proširio sa 60 na 125 trgovina u kojima nudim proizvode. Bila je ova godina puna uspona i padova, ali je na kraju dobro završila što nisam očekivao - kaže Mladen. Žalosti ga jedino što su neki od njegovih kupaca, dio trgovina i restorana, koronu iskoristili kao izgovor za neplaćanje robe. Srećom, radi se o manjem dijelu trgovina i restorana. 

-Robu su potrošili i naplatili, a izgovaraju se na krizu. I ja sam platio sjeme, gnojivo i benzin, no novac za isporučenu robu još niam dobio - iskreno će poljoprivrednik. Nisu mu puno pomogle ni mjere za poljoprivrednike. Trenutno čeka rezultate prijave za mjeru 6.2.1 za pružanje nepoljoprivredne djelatnosti jer kani svoje strojeve iznajmiti za usluge čišćenja, kao i za mjeru udruživanja poljoprivrednika za zajednički nastup na tržištu. 

Udruživanje OPG-ova

-Uvijek sam bio prevelik ili premalen, prestar ili premlad da dobijem sredstva. Znalo mi se dogoditi da potrošim novac na dokumentaciju, a onda izmijene natječaj pa ne uđem među dozvoljene korisnike, no dobio sam barem kredit za nabavu strojeva - priča nam Mladen koji već pet godina živi isključivo od poljoprivrede. Prije toga je 14 godina radio na benzinskoj postaji, no kada su na poslu zavladali loši uvjeti, odlučio se za novo životno poglavlje. 

-Roditelji su se bavili poljoprivredom iz hobija, a ja sam tražio neku opciju i tada se pojavila ideja za bućino ulje. Kada su stigle prve nagrade, to me potaklo da ustrajem i dalje - prisjeća se početaka te dodaje da je načelno zadovoljan svojom odlukom. Poljoprivreda nije posao od osam sati kna kakav je bio navikao, no kao i svako zanimanje ima svojih prednosti i mana. 

-Klasičnog radnog vremena ovdje nema, ali ne žalim se - kaže Mladen kojeg je naš poziv zatekao dok je točio ulje za božićne i novogodišnje poklone. I taj mu je posao ove godine pao. 

-Moji blagdanski poslovni paketi su bili popularni zadnjih godina, no sada i to stoji. Zbog zabrane okupljanja nema domjenaka, sastanaka s poslovnim partnerima pa ljudima ne trebaju pokloni tako da će mi taj biznis ove godine pasti barem za 60 posto - rezigniran je Mladen, no ne da se. trenutno čeka da još malo zahladi i smrzne pa da krene u oranje i završavanje zimske brazde. U međuvremenu, toči i pakira ulje te razmišlja o budućnosti.

-Bez obzira prošli mi na natječaju za zajednički nastup na tržištu ili ne, namjeravam se udružiti s nekoliko OPG-ova s kojima surađujem, to mi je glavni plan za iduću godinu. I zaboraviti 2020.!