OPG Čolaković: U ovakvim vremenima potrebno je osigurati poljoprivredne usjeve

OPG tjedna
Fotografija:

Plodna Panonska ravnica polako se zeleni dok iz bogate joj crnice niču prve proljetne kulture. Zeleni se i na OPG-u Dragana Čolakovića koji se smjestio u naselju Šag, u Osječko-baranjskoj županiji. U poljima između opjevanih rijeka Drave i Karašice koje okružuju ovo slikovito slavonsko mjestašce u blizini Valpova, obitelj Čolaković već naraštajima obrađuje zemlju i uzgaja stoku. 

Njegov otac i djed, priča Dragan, bavili su se stočarstvom, dok se on odlučio na ratarstvo. Od 1997. naovamo on i njegova obitelj na oko 250 hektara uzgajaju suncokret, kukuruz, pšenicu, uljanu repicu, ječam... S travanjskim mrazom koji je zadao velike nevolje hrvatskim voćarima, ratari nisu imali probleme. 

-Moj sin ima voćnjak trešanja. Mraz mu je nanio veliku štetu. Procjenjuje se da je i do 50 posto - govori Čolaković. Osim mraza, slavonski su ratari za sad izbjegli i posljedice koronakrize. Usprkos pandemiji, potražnja za ratarskim kulturama nije stagnirala, kaže.

-Imali smo koronu u obitelji, no sve je dobro prošlo, a ekonomske posljedice pandemije mi ratari za sad nismo još osjetili. Naš urod prodajemo organizatorima poljoprivrede od kojih većina nas nabavlja i repromaterijale. Sve zasad ide svojim uobičajenim tokom - zadovoljan je slavonski ratar.  Njegov OPG posluje uspješno bez obzira na to što nije dobio mnogo sredstava iz EU fondova. 

-Rado bih koristio novac iz EU fondova, no s 53 godine teško mogu proći na bilo kojem natječaju,. Uvjeti su im takvi da se ne mogu pronaći ni u kategoriji dobi, veličine poljoprivrednog zemljišta, lokacije... Prošli smo na jednoj mjeri za OPG-ove, a sin je prošao na Mjeri 4 za mlade poljoprivrednike pa smo nešto i uspjeli dobiti- navodi OPG-ovac. Poljoprivreda se u posljednjih 30-ak godina kako se njome intenzivno bavi, kaže, jako promijenila. 

-Sve se okrenulo naopačke, uvjeti poslovanja potpuno su drugačiji nego prije. Poljoprivreda je digitalizirana pa mi se ponekad čini da više vremena provodim za računalom nego u polju. Mi stariji teže se nosimo s time, no stižu nove generacije - iskreno će 53-godišnji Slavonac. 

Poljoprivreda je, nastavlja,  težak rad pod vedrim nebom, a sve ovisi o vremenskim prilikama i neprilikama. Elementarne nepogode, tuče, mrazovi i nametnici koji su mučili zemljoradnike prije više tisuća godina, muče i one suvremene. Na to se, kaže, navikao.

- Za nas ratare ništa nije i neće biti bolje ili gore bolje nego što je bilo prije, no važno je osigurati usjeve - savjetuje Čolaković. Svoje usjeve, pokretnine i nekretnine osigurao je, ističe, krajem već 90-ih kada je otvorio svoj OPG. 

-Poljoprivredna proizvodnja u današnjem vremenima nezamisliva je bez osiguranja. Ulozi su preveliki da bi se plodovi našeg mukotrpnog rada ostavili na milost i nemilost vremenskim prilikama - navodi Čolaković koji je svog idealnog osiguravatelja pronašao prije dvadesetak godina. 

Prvih su nekoliko godina, kaže, lutali i isprobavali razne osiguravajuće kuće, no onda su sklopili ugovor s Adriatic osiguranjem i otada nisu pomišljali da promjene osiguravatelja. U Adriaticu je osiguran, dodaje Dragan, ne samo njegov OPG, već je i njegov sin koji se bavi voćarstvom i ima svoj OPG također izabrao Adriatic osiguranje. 

-U startu smo pronašli zajednički jezik. Zadovoljni smo s uslugom jer za razliku od drugih slično razmišljaju kao mi i stalo im je do svojih klijenata. Evo na primjer, sada kada su bili mrazovi, nismo ih uopće morali zvati. Došli su odmah idućeg dana, obišli su sinovljev voćnjak da utvrde štetu na voćkama. Nakon procjene su nam kazali kako neće biti nikakvih problema s nadoknadom štete - zadovoljan je Čolaković koji je u Adriaticu osigurao usjeve, ali i gospodarske zgrade, vozila te kuću u kojoj obitelj živi. 

Adriaticu je vjeran, kaže, jer s njima nikad nije imao nikakvih problema niti loših iskustava  stoga i drugima preporučuje njihove usluge. 

-Onima koji traže dobrog osiguravatelja, preporučio bih Adriatic zbog kvalitete usluge i korektnog, gotovo prijateljskog odnosa s klijentom - zaključuje. 

Sadržaj pripremljen u suradnji s Adriatic osiguranjem.