Turizam Međimurja

OPG Hažić niže priznanja i nagrade

OPG tjedna
Izletište Vinska kuća Hažić Fotografija: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL Pogledajte galeriju
Drugi najbolji OPG u Hrvatskoj specijalizirao se za jabuke i vino

OPG Hažić u 23 godine rada zahvaljujući vrijednim članovima obitelji Hažić prerastao je u jedno od najprestižnijih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava gornjega Međimurja. A da je to točno potvrđuju i mnogobrojna priznanja, od kojih navodimo samo najnovije.

Naime OPG Hažić dobitnik je Suncokreta u ruralnom turizmu - brončanog priznanja. HTZ i Ministarstvo turizma RH, u akciji „Čovjek ključ uspjeha u turizmu“, dodijelilo je Tatjani Hažić titulu djelatnika godine u kategoriji domaćina na seljačkom domaćinstvu, 2015. Također, Županija Međimurska i TZ Međimurske županije dodijelili su im drugo mjesto u ocjenjivanju najuređenijih vinskih kuća. Hažići su zaradili i nagradu u Projektu „Zlata vrijedan“ kao najbolji OPG u RH po glasovima čitatelja Večernjeg lista, a Hrvatska gospodarska komora i Društvo ugostitelja Hrvatske dodijelili su im drugu nagradu u kategoriji Vinarija. Uspješni su i bili i na nedavnom ocjenjivanju vina u Splitu gdje je njihov sauvignon blanc nagrađen zlatnom medaljom dok su graševina, shardonay i traminac mirisavi dobili srebrne medalje.

Tatjana Hažić dobitnica je priznanja Hrvatske turističke zajednice Čovjek ključ uspjeha u turizmu za 2015. godinu u kategoriji Domaćin turističkog seljackog domaćinstva

U Vinskoj kući dočekala nas je Tatjana Hažić, danas već potpuno zadubljena u obiteljski biznis. Iako je  preduskrsno vrijeme, hladnoća još ne popušta, pa se proljetno sunce škrto smiješi iza nadolazećih oblaka nošenih jakim sjevercem. Zato smo za naš razgovor umjesto prelijepe terase s pogledom ipak radije odabrali unutrašnjost Vinske kuće.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Hažić postoji od 1993. godine kada su njezini roditelji, mama Biserka i tata Radenko (koji je danas nositelj OPG-a) odlučili baviti se poljoprivrednom proizvodnjom. Naime, do 1993. godine oboje su radili u Sloveniji.

Gdje ja stadoh - ti produži

"Nije bilo jednostavno, krenulo se iz ničega", priča nam Tatjana. Otpremnine iz slovenskih firmi poslužile su za podizanje prvih nasada, a ostalo je krenulo s kreditima te poticajnim sredstva Države i Županije. Krenulo se polako, ali sigurno. Tekući troškovi pokrivali su se pružanjem usluga na zemlji drugima, bilo s traktorom bilo s drugim strojevima. Kćeri su upisale fakultete. Tatjana je studirala Turističko hotelijerski management a svoje je znanje nadograđivala radeći u Toplicama Sv. Martin dok je mlađa, Valentina, diplomirala na Agronomskom fakultetu, smjer vinogradarstvo, vinarstvo, voćarstvo, te magistrirala na Ekonomiji u Zagrebu, a danas je na doktoratu na Agronomskom fakultetu i radi u Regionalnoj razvoj agenciji Redea, na mjestu stručnog suradnika u odjelu „Poljoprivreda i ruralni turizam“. Roditelji Radenko i Biserka u svakom su pogledu očito odradili vraški posao jer osim doslovno kretanja od nule, školovali su svoje dvije kćeri i osigurali im budućnost, naravno, uz puno odricanja.

Tatjana Hažić dobitnica je priznanja Hrvatske turističke zajednice Čovjek ključ uspjeha u turizmu za 2015. godinu u kategoriji Domaćin turističkog seljackog domaćinstva

A OPG-u nije uvijek išlo lako i bez stresova. Trebalo je pametno upravljati idejama. Do 1999. godine kroz stalna ulaganja i poticajna sredstva lokalne i državne vlasti došli smo do ukupno četiri hektara zemljišta (oko jedan i pol  hektara vinograda i dva i pol hektara voćnjaka, uz nešto zemljišta u vlasništvu i nešto u najmu). Te iste godine izgrađena je hladnjača za jabuke, kapaciteta 120 tona, što se financiralo iz nasada koji su ušli u rod, godinu dvije kasnije ta je hladnjača opremljena rashladnim sustavom.

Do 2005. radilo na nasadima i vraćala se kreditna sredstva. Veliki korak naprijed napravljen je s kreditnim sredstvima HBOR-a sa sufinanciranom kamatom Ministarstva poljoprivrede, koja su bila uložena u otkup iznajmljenog zemljišta, kupnju dodatnog zemljišta površine jednog i pol hektara, te iste godine podizanje novog nasada voćnjaka, postavljanje protugradnih mreža na površini od tri hektara voćnjaka i navodnjavanje. Uz ta sredstva podignut je nasad 0,6 hektara traminca mirisavog koji je danas i vino broj jedan njihove Vinske kuće.  Od 2007. do 2009. godine radili su na projektu Vinske kuće, koja se gradila postupno u skladu s priljevom sredstva. Dio sredstva za Vinsku kuću, za uređenje interijera i opremanje kuhinje, dobili su od Ministarstva turizma i HTZ-a, prema raspisanom natječaju.

Devedeset-postotna prodaja na kućnom pragu

Danas je sve lakše iako je posao ogroman. Zahvaljujući blizini termi Sveti Martinu i dolasku individualnih gostiju i grupa OPG Hažić kroz vlastitu prelijepo uređenu Vinsku kuću plasiraju većinu svojih proizvoda te gotovo 90 posto proizvedenoga prodaju na kućnom pragu. Uz vina sorti graševina, chardonnay, traminac mirisavi i sauvignon blanc s ukupnom proizvodnjom od oko 20.000 litara godišnje i tu je i proizvodnja od 200 do 300 tona jabuka godišnje. Dio jabuka prerađuje se u sok od jabuke, čips od jabuke i jabučni ocat, a u njihovoj se košarici domaćih proizvoda nudi i bazgu i koprivu za čaj.

Tatjana Hažić dobitnica je priznanja Hrvatske turističke zajednice Čovjek ključ uspjeha u turizmu za 2015. godinu u kategoriji Domaćin turističkog seljackog domaćinstva

Osobna iskaznica

 • Sv. Martin na Muri, Jurovčak 72
 • mob. 099/219-9411, tel. 040/868-325
 • e-mail: info@opg-hazic.com
 • Izletište "Vinska kuća Hažić"
 • Facebook stranica
 • web stranica
 • proizvodnja oko 20.000 litara vina godišnje
 • proizvodnja 200 do 300 tona jabuka godišnje
 • sok od jabuke, čips od jabuke, jabčni ocat, bazga, kopriva za čaj
 • osnovano 1993. godine
 • dobitnik Suncokreta u ruralnom turizmu - brončanog priznanja
 • Tatjana Hažić djelatnik godine 2015. u kategoriji domaćina na seljačkom domaćinstvu
 • četvrto mjesto u Projektu Zlata vrijedan

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje