OPG Bošnjaković

OPG iz Nijemaca već 20 godina uspješno balansira na prevrtljivom tržištu

OPG tjedna
Rajčice Fotografija: Morana Begač, Agrobiz
Rajčica je najtraženija roba i najduže se bere

U plastenicima OPG-a Bošnjaković u Nijemcima ovih dana odzvanja veselo zujanje bumbara koji vrijedno oprašuju rajčicu. No, osim bumbara, pune ruke posla ima i Martin Bošnjaković, koji na površini od 4.000 četvornih metara u 10 plastenika ima zavidnu proizvodnju povrća, donosi Glas Slavonije.

U zimskoj proizvodnji uzgaja špinat i mladi luk, u zimsko-proljetnoj prijesadnice rajčice, paprike, kupusnjača, celera, krastavaca i patlidžana za vlastitu potrebu i za tržište, dok u ljetnoj proizvodnji ima žute i zelene paprike babure, ljutu papriku rogu, rajčicu i krastavac.

"Nakon što skinem rajčicu oko Svih svetih, samo je jedan dan praktično plastenik prazan i odmah se prelazi na zimsku proizvodnju", pojašnjava Bošnjaković dodajući kako povrće proizvodi i na otvorenom. Tako ima i hektar četiri vrste začinske paprike - ljute, slatke, blage i feferone, te osam hektara tri vrste graha - slavonski zeleni, bijeli sitni i trešnjevac.

Ni to nije sve. Ovaj 45-godišnji poljoprivrednik obrađuje, što u zakupu, što vlastitih, i 70 hektara ratarskih kultura, među kojima su suncokret, pšenica, kukuruz i ječam. "Otprilike u ovom omjeru ratarske i povrtlarske proizvodnje već balansiram 20 godina. No, mijenjao sam kulture pa sam, recimo, proizvodio i mrkvu i peršin i celer, ali sam, nakon velikih poremećaja, od njih odustao. Onda sam ubacio neke nove, kao što je mljevena paprika, pa sad proizvodim i sve tri vrste domaćeg graha jer se tu još uvijek može naći rješenje konkurentno kineskom i drugom, po vrsti i kvaliteti. Tako da zasad plivamo… nešto se povećava, a nešto smanjuje", kaže Bošnjaković.

Uzgoj iz vlastitog sjemena

Što se plasteničke proizvodnje tiče, u ljetnom je uzgoju najviše, s 80 posto, zastupljena rajčica.

"Rajčica je najtraženija roba i najduže se bere. Beremo ju isključivo kad je zrela i mogu reći da nema nikakvih problema kod skladištenja, jer već dugo godina koristim isprobane hibride. To je nizozemska hibridna rajčica koja ima okus kao domaća, s jednakim mirisom i omjerom kiselina. Ljutu blagu papriku uzgajam iz vlastitog sjemena koje je staro 100 godina, domaće, a imam i nešto mađarske vrste slatke i feferona. Grahovi su domaće sorte", pojašnjava naš domaćin koji kao najveći problem ove proizvodnje ističe zaštitu od štetnika.

Više pročitajte na Glasu Slavonije. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje