ZLATA VRIJEDAN 2015.

Ostali su na cesti s dvoje djece i prihvatili se posla koji nisu znali

OPG tjedna
Zlata vrijedan 2015. - OPG Radenko Hažić Fotografija: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL Pogledajte galeriju
Čitatelji Večernjeg lista su najboljim u 2015. godini proglasili OPG Radenka Hažića iz Jurovčaka u Međimurju

Bili su tih devedesetih – kada su ostali bez posla u Sloveniji – dovoljno mladi da s dvadeset godina radnoga staža nisu mogli ni pomisliti na mirovinu. Opet, sa svoja zamalo četiri desetljeća na plećima bili su prestari da bi ih itko htio zaposliti. Nije im bilo druge nego naći nešto od čega će živjeti sa svoje dvije kćeri.

Nosile stupiće za vinograd

Krenuli su od nule, ulažući najprije njegovu, a zatim i njezinu otpremninu u posao s jedne strane prepun neizvjesnosti, a s druge strane jedini s kojim su mogli pokušati. Na pola hektara zemlje koju su imali u Jurovčaku, u općini Sveti Martin na Muri, Biserka i Radenko Hažić posadili su jabuke. Godinu kasnije kupili su hektar zemlje i podigli prvi nasad vinograda. Korak po korak ulagali su zarađeno, oprezno dizali kredite, raspoređivali poticaje...

Danas je Hažićima itekako jasno da su više nego dobro postupili kad su se odlučili prihvatiti voćarstva i vinogradarstva. Nemaju ni dugova ni kredita, a sva zemlja koju obrađuju njihova je.

"Išlo je polako. Ništa se ne može postići preko noći. Ali, ako jednom stanete, gotovo je", kažu supružnici Hažić.

Od početnih pola hektara gole zemlje danas na svojih 8,6 hektara voćnjaka i vinograda imaju oko 300 tona jabuka, proizvedu 3000 litara soka od jabuka, 1000 litara jabučnog octa, u prodaji imaju i sušene jabuke, te sušenu koprivu i bazgu, za čaj. Godišnje naprave i oko 20.000 litara vina. Sve svoje proizvode prodaju mahom na kućnome pragu, odnosno u Vinskoj kući Hažić, koju su s puno stila uredili prije šest godina. Tik je uz njihov dom u Jurovčaku. Mlađa kći Biserke i Radenka, Valentina, završila je Agronomski fakultet, smjer Voćarstvo i vinogradarstvo. Tatjana je po struci diplomirana ekonomistica, smjer turistički menadžment.

"Sjećam se kad smo sestra i ja bile male kako smo trčkarale po mekoj tek isfrezanoj zemlji i pomagale mami i tati noseći drvene stupiće za naš prvi vinograd," priča Tatjana Hažić, zadužena za marketinšku stranu uspješne obiteljske priče. Ona je nakon studija zanat osam godina pekla u toplicama Sveti Martin i od konobarice dogurala do direktorice marketinga.

"Onda sam otišla", govori dok se oko njezinih nogu vrzmaju Aspira i Boni, ljubimci koje je udomila.

Više pročitajte u rubrici Zlata vrijedan Doma i vrta.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje