JUTA SPIZA

Ovako se brendira poljoprivreda

OPG tjedna
Juta spiza Fotografija: Juta spiza Pogledajte galeriju
Kaštelanin Branko Bočina hobistički je uzgoj papričica transformirao u brzorastući obiteljski biznis

Branko Bočina iz Kaštel Starog na svom OPG-u sadi i prerađuje ljute papričice. Od prvih nekoliko sorata i stotinjak stabala papričica, proširio je proizvodnju i sorte te time izgradio brend s kojim danas surađuju delikates trgovine i restorani i koji je sve traženiji na domaćem tržištu.

Juta spiza
˝Ideja je došla polagano iz osobne potrebe. Sadio sam ljute papričice, sušio ih i koristio za razna jela i uvijek me netko ‘žicao’ malo paprike ili umaka. Onda su se pojavili prvi restorani koji su tražili i račun, a uskoro i bolje pakiranje. Tada smo registrirali OPG i malim koracima svake godine polagano i sigurno rasli˝, objašnjava Branko Bočina, vlasnik OPG-a i tvorac brenda 'Juta Spiza.

Kako kaže, put od prvotne ideje do realizacije i finalnih proizvoda nije bio nimalo lak. Kada bi morao staviti to iskustvo u jednu rečenicu ovako bi glasila ˝puno testiranja, prolivenog umaka i krivih odluka.˝

˝Napraviti dobar ljuti umak nije baš tako jednostavno, treba pogriješiti određen broj puta. Uskladiti potražnju, paprike u vrtu i naše mogućnosti je bilo vrlo teško i izazovno, ali svake godine na greškama nešto naučimo i trudimo se ne ponoviti ih˝, tvrdi Bočina.

Papričice se sade, rastu i prerađuju u Kaštel Starome. U početku, prisjeća se Branko, to i nije bio zahtjevan posao jer 100-200 stabala paprika nije predstavljalo problem i berba bi bila gotova kroz maksimalno dva dana. No prošlogodišnjih 10.000 komada bio je itekako zahtjevan posao.

˝Ove godine smo smanjili količinu i sretno stali na oko 6 000 paprika. Prerada paprika je priča za sebe. U pitanju je poprilično zahtjevan proces u kojem koristimo sigurnosne naočale, maske za nos i usta te specijalne rukavice. Ove godine uzgajamo preko 30 različitih sorti. Neke su tu iz ljubavi prema paprikama, a neke iz velike komercijalne vrijednosti, točnije iz velikih mogućnosti prerade. Primjerice Habanero i Cayenne paprike koristimo u 80 posto naših proizvoda˝, kaže Bočina.

Juta spiza
Uzgojem, preradom i proizvodnjom se bave već sedam godina, a OPG su registrirali tek krajem 2014. godine i tada je, kako tvrdi Bočina, krenula i opaka potražnja. OPG Branko Bočina i stvaranje brenda 'Juta Spiza je obiteljski biznis te je za cijeli brend ‘Juta Spiza odgovorno samo dvoje ljudi. Naravno, u vrijeme sadnje ili berbe, pomaže i rodbina i prijatelji, ali kada su u pitanju recepti, proizvodnja, pakiranje i prodaja, tada sav posao odrade Branko i njegova supruga.

˝U ovaj posao smo krenuli raditi iz hobija i ljubavi, te nikad nismo razmišljali o brojevima i količinama. Rast itekako osjetimo na količina posla i ulaganju u sam brend. Smatram da nema smisla govoriti o zaradi kad gotovo sav novac ulažemo dalje bilo da je u pitanju marketing, novi strojevi, repro materijal, plastenici… No ilustracije radi, ukupnu količinu prodanih umaka u 2016. godini smo ove godine već dosegli početkom kolovoza˝, pohvalio se Bočina.

Uglavnom se baziraju na ljute i super ljute umake, proizvode i ljuti senf, marmelade te kisele ljute paprike, ali ipak najveći dio proizvodnje odlazi na ljute umake. Najprodavaniji proizvod im je As Kupa, umjereno ljuti umak s aromom dima uz dodatak aceto balsamica, meda i šljive. Predstavili su ga početkom 2017. godine, ali već je po prodaji zasjenio umake koje su dio asortimana već dvije, tri godine.

Trenutno im je i dalje primarno mjesto prodaje web stranica, a proizvodi se mogu kupiti u Zagrebu ( trgovina Spicy Days), Splitu (trgovine Uje deli i Gastro Ribarnici Brač) i Rijeci (Aroma), a surađuju i s restoranima.˝Nismo previše aktivni i ne trudimo se previše ‘ulaziti’ u trgovine. Trudimo se preko društvenih mreža i putem oglasa kupca dovesti direktno u našu trgovinu, tamo nudimo najveći izbor i najbolje cijene te brzu dostavu. Za sada smo odbili sve ponude za suradnju s vanjskim tržištima jer sve što proizvedemo bez problema prodamo i na domaćem tržištu, a preko 70% prodamo preko svojih web stranica gdje je ipak marža najbolja˝, tvrdi Bočina.

Juta spiza
U kilogramima ili možda bolje litrama proizvodnja im je u 2016. godini bila oko 400 litara, a 2017. godinu bi trebali završiti s oko 1000 litara ljutog umaka. Paprike sade na okvirno 2000 kvadratnih metara zemljišta, a s obzirom na to da vode dosta brige o njima od rezanja zaperaka, vezivanja i sličnih detalja urod po stablu je jako dobar. Iako je bilo ponuda, do sada nisu nikad otkupljivali paprike od drugih i još uvijek proizvode dovoljno za svoje potrebe.

Planove za budućnost, pojašnjava Bočina, rade usput, a trenutno im je glavni problem mali proizvodni pogon koji se proteže na svega 14 kvadratnih metara koji im je zbog sve veće proizvodnje postao tijesan.

˝Prve godine nam je to bilo dovoljno, napravili smo veliki radni stol dužine četiri metara, a ispod njega police, odnosno mini skladište. Tada smo u ponudi imali pet, šest proizvoda pa je bilo lako držati sve na jednom mjestu. Godinu dana kasnije izbacili smo mini-skladište iz pogona i prebacili ga u jednu gostinjsku sobu u kući. Sada vlada opći kaos na te dvije lokacije. Brend se razvio vrlo brzo i stabilno raste. Budući da patimo i od poremećaja savršenstva tako smo i većinu umaka modernizirali, odnosno poboljšali te samim time zakomplicirali i ovako složen postupak pripreme˝, objašnjava Bočina.

Juta spiza
Zbog navedenih problema, proizvodnju su odlučili prebaciti u novi pogon koji će im i ubrzati i olakšati proizvodnju, a kako tvrdi Bočina nakon toga će uslijediti i ˝pravi planovi˝ jer su sada još uvijek limitirani malim pogonom.

˝Novi pogon stiže do kraja 2018. godine te će imati 40 kvadrata radnog prostora, 20 kvadrata skladišta te mogućnost pripreme nekoliko umaka od jednom. Trenutno u kuhinji mogu biti maksimalno dvije osobe, a za novim radnim stolom moglo bi nas se smjestiti čak šestero. Oprema se neće nešto previše modernizirati jer smo aktivno u nju ulagali ove godine kako bi nam barem ona olakšala i nadoknadila manjak kvadrata. To će biti za nas novi početak jer ćemo iz korijena promijeniti proizvodni proces. Recepte za sada ne planiramo promijeniti, osim eventualno ubaciti neke nove proizvode˝, otkriva za kraj Bočina.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje