Tržište

Pamuk i šećer iz Kine diktiraju kretanja na tržištu u 2017.

OPG tjedna
Burza Fotografija: Thinkstock
Kineske rezerve najveća nepoznanica na tržištu poljoprivrednih sirovina

Način na koji će kineske rezerve postupiti sa svojim državnim rezervama pamuka i šećera bit će ključni faktor koji će diktirati kretanja na tržištu poljoprivrednih sirovina 2017. godine, navodi holandska Rabobanka, vodeći financijer u sektoru poljoprivrede.

Kina je najveća nepoznanica koja će imati utjecaj na događanja na poljoprivrednim tržištima, kaže Stefan Vogel, direktor sektora za tržišta poljoprivrednih sirovina u Rabobanci, koja je jedan od najvećih izvora kredita namjenjenih poljoprivrednim proizvođačima i kompanijama širom svijeta.

Ako bi Kina službeno odlučila početi sa prodajom kako bi smanjili ogromne državne rezerve, to bi bio veliki udar na tržišta.

„Bez obzira na to hoće li potpuno preplaviti tržišta sirovinama ili ne, Kina će imati snažan utjecaj na kretanje cijena pamuka i šećera - a moguće i kukuruza, soje i biljnih ulja - tijekom 2017. godine“, navodi se u izvještaju banke.

Peking će se nastojati osloboditi viška rezervi koje su se nagomilale kao rezultat vladine politike subvencija. Određene su previsoke minimalne cijene za sirovine kao što su pamuk, šećer i kukuruz, a budući da su se te cijene razlikovale od tržišnih, država je potaknula preveliku proizvodnju, kao i snažan priljev robe iz uvoza.

Poljoprivredne sirovine, a posebno takozvane meke sirovine - šećer, kava i pamuk, ove godine imaju odličan učinak na burzama.

„Bloombergov indeks mekih sirovina skočio je za 21 posto, dok su indeksi koji prate cijene industrijskih metala i energije zabilježili rast od 24, odnosno 1,5 posto. Žitarice su pale za oko tri posto.

Kad je riječ o SAD, iz Rabobanke kažu da su „oprezni u prognozama“ nakon pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima. Novoizabrani američki predsjednik je obećao izlazak zemlje iz trgovinskih sporazuma, što bi, ako dođe do njihove revizije, moglo imati  „dalekosežne posljedice po američki uvoz i izvoz robe“.

Špekulativno trgovanje poljoprivrednom robom odlika je tržišne volatilnosti u 2016. godini i Rabobanka vjeruje da će se ovaj trend nastaviti. Budući da se očekuje blagi rast kamatnih stopa, sirovine će, po svim izgledima, privući hedg fondove i druge špekulativne investitore koji su u potrazi za sočnijim prinosima, navode iz ove banke.

Oni također predviđaju da će se u drugoj polovici 2017. godine indeksni fondovi, oni koji prate indekse sirovina, vratiti na poljoprivredno tržište u želji da se zaštite od inflacije.

Volatilnost na tržištima valuta će vjerojatno utjecati na cijene poljoprivrednih sirovina u idućih 12 mjeseci, dok će, po svoj prilici, euro oslabiti zbog izbora u Francuskoj, Nizozemskoj  Njemačkoj, smatraju predstavnici Rabobanke.

Valutne promjene su ove godine imale jak utjecaj na cijene poljoprivrednih sirovina, dok je britanski referendum o članstvu u EU doveo do naglog pada vrijednosti funte, što je podiglo cijenu hrane iz uvoza i potaknulo izvoz poljoprivrednih proizvoda. S druge strane, jačanje brazilskog reala izazvalo je rast cijena kave i šećera, jer je ova zemlja njihov najveći proizvođač.

Kada je riječ o pojedinačnim sirovinama, očekuje se da će se cijena kave, koja trenutno iznosi oko 1,62 dolara po funti (1 lb = 0. 45359237 kg), znatno smanjiti, a to se naročito odnosi na kavu tipa „arabika“.

Obzirom da se potrošači u zemljama u razvoju okreću prema ishrani baziranoj na mesu, očekuje se i jačanje cijena žitarica i uljarica koje se koriste za prehranu stoke. Cijena soje, kojom se trguje za nešto više od deset dolara po bušelu (cca 27,2 kg), po svoj prilici će ostati jaka, dok će cijene mliječnih proizvoda nastaviti rasti u 2017. jer se potražnja polako ali sigurno povećava, navode iz ove banke.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje