Vinogradarstvo i vinarstvo Dvanajščak-Kozol

Po pušipelu i pinotu crnom i cuveu Grofovo perjanica su Međimurskog vinogorja

OPG tjedna
Vinogradarstvo i vinarstvo  Dvanajščak-Kozol Fotografija: Vinska kuća Dvanajščak Kozol Pogledajte galeriju
Na tržištu smo nazočni kao vina DK, skraćeno od prezimena, a ispod piše: Stvaranje vina je naš život i taj nas moto prati cijelo vrijeme

Kraj je veljače i u vinogradima obitelji Dvanajščak-Kozol, razasutim po brežuljcima uokolo Vinske kuće u Dragoslavcu 81,  počinju se polako buditi sokovi. Prošlo je i Vincekovo, u siječnju, kad su  vinogradari zahvalni za prošlogodišnji urod prvom rezidbom počastili svoga sveca Sv. Vinka vinograd okitili kobasicama i zalili vinom kako bi im se slična sreća kao u prošloj vinorodnoj 2015. godini, dabogda ponovila.

 U Vinskoj kući Dvanajščak Kozol dočekala nas je mlada Tea Dvanajščak, magistrica turističkoga marketinga i jedna od sada već pet članova obitelji, (uključujući i njezinog budućeg supruga koji se sjajno uklopio u obitelj i obiteljske obveze) zaslužnih za sve bolje gospodarenje i uspjeh njihova vinogradarskog i vinarskog OPG-a. S Teom u razgovoru otkrivamo  povijest bavljenja vinogradarstvom njezine obitelji.

"Nalazimo se u  Općini Sveti Juraj na bregu, Dragoslavec, na najvišim brdovitim pozicijama ovoga dijela Međimurja, a vinogradi su nam na oko pet kilometara uokolo naše vinske kuže. Moji su roditelji već 1996. za naše vinograde prvi puta dobili potvrdu o kontroliranom podrijetlu. No nisu oni počeli. Prve su nasade naslijedili, a potom zasadili svoje, nešto na tatinoj, a nešto na maminoj djedovini. Dvanajščak se preziva tata, a mamino je prezime bilo Kolzol, jer djed je bio začetnik pa su se roditelji dogovorili da njemu u spomen, našem prezimenu Dvanajščak, dodaju i djedovo - Kozol i otuda ime našeg vinskog branda DK odnosno Dvanajščak-Kozol", pripovijeda nam Tea.

A da su njezini roditelji Rajka i Zdravko sjajno odgojili svoje potomke svjedoči ne samo zainteresiranost kćeri već i buduće zanimanje sina Viktora koji studira enologiju. Tea zato s ponosom ističe da njih petero rade zajedno sve osnovne poslove, a za sezonsku radnu snagu uzimaju dodatno. Njihov vinograd zauzima površinu od 14 hektara od čega je 30 posto vinograda u najmu, je mnogo ljudi više nema kako ili nema s čime obrađivati svoje vinograde te ih radije ustupe njima, a Tea nam to objašnjava ovim riječima

Vinogradarstvo i vinarstvo  Dvanajščak-Kozol

"Preuzeli smo obvezu da obrađujemo i te vinograde, a imamo i kooperante koji nam u jesen prodaju svoje grožđe. No svih 11 butelji iz naših su vinograda, a imamo brendirana bijela vina - naš međimurski pušipel (poznat kao moslavac ili šipon) na koji smo jako ponosni jer smo od 2007. godine najbolji na ocjenjivanjima vina na Urbanovu. Od pušipela radimo i pjenušac, zatim imamo graševinu pa pinot bijeli, pinot crni, a od njega radimo i rose i pjenušac rose, imamo sauvignon, mirisavi traminac, a novost nam je muškat žuti. Vina su nam svježa, lagana, pitka. A ove godine ćemo poneka vina nešto duže ostaviti na odležavanju. Od vina iz 2015. na tržište smo plasirali sauvignon, muškat i rose 2015.  S vinima kao što je pušipel ili DK Grofovo Selektion - cuveom od sorti chardonnay, pinot bijeli, graševina i pušipel planiramo pričekati. Butelja cuvea je iz djedova vinograda staroga četrdeset godina, koje dozrijeva u drvenim bačvama", objasnila nam je Tea ističući pri tome da je najprodavanije njihovo vino pušipel. To je vino njihov broj 1, a potom slijedi pinot crni koji su zasadili prije 13 godina."

"Prvi smo se odlučili zasaditi i crnu sortu, a prva dobra berba pinota crnog bila je već 2009. godine, zatim 2012. koja je još u prodaji, a sjajna je i prošlogodišnja koju jedva čekamo da krene. Pinot odležava u drvu i tamo će bit još godinu dana, a 2016. ili 2017. kada će izaći bit će to prava vinska delicija", ističe. Osim na hrvatsko tržište prve količine njihovih vina nedavno su otišle i u Belgiju. "Nisu to ogromne količine pa se ne mogu obvezati jer obično tih traženih 5.000 butelja nemaju", napominje Tea.

"Na tržištu smo nazočni kao vina DK, skraćeno od prezimena a ispod piše: Stvaranje vina je naš život i taj nas moto prati cijelo vrijeme. Ponosni smo i na mnoga priznanja i nagrade. Vina na ocjenjivanja šaljemo na sajmu Gast u Splitu i uvijek je rezultat jedno do dva zlata. Na ocjenjivanje redovito šaljemo  mlada vina, za koja je teže dobiti zlato jer još nisu sto post stabilna. Šaljemo i vina u Mostar i na svjetska ocjenjivanja kao što je Decanteur gdje smo dobili priznanje -recommended, kao četvrtu po rangu diplomu, a dobili smo je za Grofovo 2009. Zlata smo dobili i na Mesapu jer su naša vina sva kontrolirana, od početka u vinogradu do kontrole u fermentaciji i podrumu. Nastojimo maksimalno raditi na očuvanju sortnosti i aromatike koju ta sortnost ima i to se u našim vinima prepoznaje", naglasila je Tea.

U njihovoj kušaonici mjesta je za jedan autobus gostiju, za degustaciju zimi. Češći su im individualni gosti. Kad je otvorena terasa ljeti gosti su dobrodošli tijekom cijelog dana, a zimi uz najavu. U ponudi su i topla jela koja nude  grupama iznad šest osoba, a na meniju međimurski specijaliteti koji se ovisno o sezoni pripremaju s lokalnim namirnicama. Ako je zima onda su to namirnice poput patke s mlincima u proljeće proljetne juhe od svježih namirnica…

Osim na hrvatsko tržište prve količine njihovih vina nedavno su otišle i u Belgiju

"Sve radimo sami. Mama je jako dobra domaća kuharica i sve ono domaće što jedemo i sami to nudimo i gostima. Cijene su od 100 do 160 kuna s uključenim toplim predjelom, hladnim predjelom, glavnim jelom i desertom, a na meniju je trenutno i pretepena juha, meso s tiblice, dvije vrste mesa, patka i mlinci i svinjsko pečenje s kašom, gibanica, pogača, zlevenke…" 

Vinogradarstvo i vinarstvo  Dvanajščak-Kozol

Prošle godine uz sufinanciranje Međimurske županije uredili su dječje igralište i šetnicu oko jednog vinograda.

"Gledali smo naše rodoslovno stablo i zanimljivo je da se 1816. godine jedan naš predak, Stjepan Dvanajščak oženio Jelenu plemenitu Vrabec pa smo jedan pjenušac nazvali Plemenita (od rosea), a  drugi pjenušac (od pušipela) nazvali smo Pozoj, po legendi o zmaju  jer mi smo Općina Sveti Juraj na bregu , a on je svetac koji ubija zmaja.  Svake godine nastupamo na hrvatskim sajmovima, a u zadnje vrijeme odlazimo na Pink Day u Zagrebu, pa na Dalmatia vine Expo u Splitu, Urbanovo u Štrigovi i na Vinocom-u Esplanadi u Zagrebu. Naš marketing  uključuje sajmove, medije, internetske portale i socijalne mreže. Međimurje je puno napravilo na svojoj promociji jer još prije deset godina o nama se govorilo kao proizvođačima vina za gemište, no zahvaljujući zajedništvu i udruzi Hortius Croatia koja objedinjuje vinare i vinogradare Međimurja napravljen je ogroman iskorak", zaključuje naša sugovornica. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje