OPG Horvat DARIO

Prema zagorskom vinu bilo je predrasuda, no to je prošlost

OPG tjedna
Fotografija:
Na obroncima Varaždinsko-topličkog gorja 33-godišnji Dario Horvat s bratom Matijom i ocem Anđelkom nastavlja vinogradarsku tradiciju svojih djedova. Berbom je zadovoljan

Jesen je možda najljepša na zagorskim bregima gdje su proteklih tjedana započele berbe. Prošli tjedan grožđe je obrano i na OPG-u Darija Horvata iz Varaždinskih toplica. Dva vinograda u Varaždinsko-topličkom gorju njegova obitelj njeguje otkako zna za sebe, a 2016. je s bratom Matijom i ocem Anđelkom pokrenuo mali OPG. Kvaliteta njihovih vina pročula se pa svake godine prodaju oko 2.000 litara mirisnog traminca, rajnskog rizlinga, bijelog pinota... 

Vinogradarska tradicija u ovom je kraju, kaže, stara stotinama godina, a ljubav prema grožđu i znanje o tome kako o njemu pravilno brinuti, prenosi se s generacije ne generaciju. Njegova obitelj, kaže, vinom se bavi najmanje stotinu godina. 

-Teško je odrediti točno trajanje tradicije uzgoja vinove loze i proizvodnje vina u našoj obitelji ali sa sigurnošću možemo reći da je to period od minimalno sto godina. Na jednoj strani obiteljskog stabla “nalazi” se brdo Segled, dok je na drugoj Gradec - kaže Dario čiji su djedovi Đuro Horvat i Dragutin Ratković uspješno prenijeli svoje dragocjeno znanje i iskustvo na svoje potomke koji su iz zahvalnosti ali i poštovanja prema njima nastavili raditi na obiteljskoj vinarskoj tradiciji. 

-Tajna kvalitete naših vina je u tome što nikad nismo išli u smjeru komercijalizacije i veleprodaje. Naša vina ne prodajemo u hotelima i restoranima. Male količine koje uzgajamo, nude nam mogućnost da se isključivo posvetimo kvaliteti. Vino uzgajamo u drevnim vinogradima naših djedova. Količine su male, ali kvaliteta iznimna- objašnjava poslovnu filozofiju 33-godišnji vinar. 

Kvalitetom ovogodišnjeg grožđa jako je zadovoljan. Iako je urod za oko 20 posto manji no lani, kvaliteta je još bolja, a i šećeri su viši za jedan do dva stupnja sladora. Mrazovi, suše i ekstremne vremenske prilike koje su ove godine zadale muku brojnim poljoprivrednicima, vinograde OPG-a Horvat su zaobišli. 

-Dobro smo prošli - veselo će Horvat kojemu poljoprivreda nije primarni posao. Vinogradarstvom se, kaže, bavi iz ljubavi. Ne koristi ni mjere koje vinogradarima nudi EU i Ministarstvo poljoprivrede. Za njih su, objašnjava, još uvijek premali. 

-Proizvodimo male količine, oko 2.000 litara godišnje. Obrađujemo ručno, bez strojeva, kao što su to činili naši preci. Teren je takav - priča Dario koji svake godine sudjeluje u lokalnoj izložbi mladih vina, no još nije izlagao na većim sajmovima. Za tim, veli, nema potrebe, jer sve vino prodaju kroz dva, tri mjeseca. 

-Pročulo se da nam je vino dobro pa prodajemo svuda u okolici. Imamo kupaca i u Zagrebu pa često vozim vino i ondje. Dio vina prodamo i putem naše internet stranice - kaže Horvat. Poslovanje za sad neće širiti jer za to još nema uvjeta iako bi volio da se u budućnosti to dogodi. 

-Da imamo infrastrukturu, rado bismo se širili, no to ovisi o lokalnoj samoupravi koja je u posljednjih 20-ak godina prilično inertna - iskreno će on. Ipak, na svom imanju uspjeli su organizirati struju i vodu koristeći solarne ploče, cisterne i pročišćivače. Iako nije sretan nedostatkom sluha koju lokalna vlast ima za male vinare, raduje ga vinarski booom koji je u posljednje vrijeme zahvatio Zagorje. 

-Potražnja je sve veća jer zagorska vina konačno dobivaju reputaciju koju zaslužuju. Vrlo dugo su prema zagorskom vinu postojali stereotipi, no u stvarnosti nije ništa lošije od istarskog ili dalmatinskog, a u nekim je slučajevima čak i bolje- ističe zagorski vinar. Usprkos brojnim nevoljama koje je poljoprivredi donijela situacija s koronom, smatra da ima i pozitivnih pomaka. 

-Sve se razvija prema nekom dobrom smjeru. Poljoprivreda pa i vinarstvo napreduju i još će rasti. Prošle godine, zbog korone, domaći su proizvodi dobili na važnosti i sve se više ljudi okreće i otkriva nas male proizvođače s kvalitetnom ponudom - zaključuje.