AUTENTIČNI DOŽIVLJAJ

Prva klet do Jelačić placa

OPG tjedna
Fotografija:
U Đurđekovcu kod Sesveta izletište i OPG Miroslav Polovanec posjetiteljima nudi autentični doživljaj tradicionalne zagrebačke kuhinje, a gosti, koji im dolaze i iz Južne Koreje, oduševljeni su njihovim vinima

Izletište i OPG Miroslav Polovanec iz Đurđekovca blizu Sesveta nazivaju  još i „prvom kleti do Jelačić placa“. Neki od proizvoda s OPG-a  - četiri vrhunska vina, dio su ponude Plavog cekera, oznake kvalitetnih tradicijskih, poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s područja Zagrebačke županije, ali i Hrvatske. 

Oznaka Plavog cekera dio je projekta 'Svi zajedno zagrebačko naj', kojeg podržava Grad Zagreb. 

Izletište Polovanec nalazi se na zagrebačkoj Vinskoj cesti, a ljubazni domaćini svoje će goste ponuditi prigorskim delicijama spravljenim od domaćih namirnica i prema tradicionalnim recepturama. 

Duga tradicija 

„Moj pradjed je između dva svjetska rata imao više vinograda nego što mi imamo danas. Naslijedili smo jedan dio, a moj deda Štef, zajedno sa svojim sinom - mojim ocem, također Štefom, poslije drugog svjetskog rata počeo je obrađivati vinograde. Tako da tradicija kreće od proizvodnje grožđa i vina“, rekao je Miroslav Polovanec, vlasnik Izletišta i OPG-a Miroslav Polovanec. Dodao je kako je njegov otac 1998. osnovao OPG Stjepan Polovanec, koji je nakon njegova odlaska u mirovinu preuzeo sin i promijenio naziv u OPG Miroslav Polovanec.  

Otac i sin Polovanec su 2001. i 2005. godine posadili još dva hektara novih nasada vinograda. Devedesetih godina su sadili kraljevinu i sivi pinot. 

Veliki vinograd posađen je 2005. godine, a tada je napravljen pilot projekt u suradnji s Fakultetskim dobrom i zagrebačkim Agronomskim fakultetom. Posadili su devet crnih sorti vinove loze od kojih neke nisu bile dozvoljene, a nakon što je prošao pilot projekt za te je sorte dobivena  dozvola za sadnju i subvencioniranje. To su: blauburger, dornfelder, gamay, sauvignon cabernet, shiraz, merlot, crni pinot, cuvee polovanec te portugizac. Trenutno se u vinogradu nalazi 14 sorti vinove loze, od čega 9 crnih i pet bijelih.

Dva plastenika i mlin za proizvodnju brašna

Izletište Polovanec je otvoreno 2011. godine. Gastro ponuda prati godišnja doba, s jelima zagrebačke kuhinje. Obitelj Polovanec ima i dva vlastita plastenika u kojem uzgajaju povrće za vlastite i potrebe izletišta. Tako gosti mogu kušati domaću rikulu, matovilac, salatu i drugo sezonsko povrće.

Obitelj Polovanec krasi još jedna zanimljivost, a to je da se bave proizvodnjom stare sorte kukuruza, koja nije hibrid, a kukuruz se melje  na kamen u starom mlinu. 

„Imamo tri sorte kukuruza – crvenu, žutu i bijelu, čije je sjeme staro više od stotinu godina. To se nigdje na tržištu ne može kupiti. Uz to sadimo pšenicu, raž, pir i još neke nove vrste žitarica od kojih pečemo tri vrste kruha koji je također u gastro ponudi izletišta“, rekao je Stjepan Polovanec, Miroslavov otac. 

Dodao je kako je pir jedna od najstarijih žitarica, a njena kvaliteta očituje se u tome što nema glutena. 

„Imamo i kokoši, domaća jaja, hranimo i svinje, a proizvodimo suhomesnate proizvode za gastro ponudu izletišta“, rekao je Polovanec. 

Uz izletište i smještajni objekti

Uskoro kreće izgradnja smještajnih kapaciteta sa 41 ležajem. Planiraju primati posjetitelje iz zemlje i svijeta, a već im u izletište dolaze gosti iz Južne Koreje koje im dovode agencije iz Beča. Koreanci su oduševljeni ponudom na izletištu. 
„Oni su oduševljeni s našim vinima jer imamo veliku ponudu crnih i bijelih vina, a imamo i rose te bijeli pjenušac“, istaknuo je Polovanec.

Pjenušci se proizvode klasičnom tzv. champagne metodom i „vrte se na dasci“. Pojasnio je kako pjenušac vrije u boci. Ne radi se velika nego samo mala maceracija, a grožđe se za taj pjenušac bere dosta rano dok su kiseline visoke. Rose pjenušac se naziva Jana, po najmlađoj kćeri, od četvero djece Miroslava Polovanca. Bijeli pjenušac naziva se Luka, po sinu koji se školuje za kuhara i nastavit će raditi na izletištu.

Polovanec kaže kako su pjenušce počeli proizvoditi prije četiri godine. Krenuli su s bijelim pjenušcem, godinu nakon toga proizveden je rose, a sad rade obje vrste pjenušaca. Godišnje se proizvode oko 1500 boca bijelog i 1500 boca rose pjenušca. 

Muskateer za prave mušketire – pivo od grožđa

Kakvo bi to bilo izletište da nema vinskog podruma? U njemu se nalaze inox bačve u koje se može spremiti oko 50.000 litara vina. Polovanec je posebno ponosan na bijelu sortu vinove loze dornfelder koja vrlo brzo dozrijeva, a može se piti kao portugizac. 

Obitelj Polovanec je napravila iskorak u poslovanju. Novi proizvod napravljen u suradnji s pivovarom Crafters iz Leprovice. 
„Napravili smo 'Muskateer' tj. pivo od vinske sorte žutog muškata. Nakon berbe smo macerirali muškat, stavili na hlađenje preko noći, a utaloženi dio mošta kuhali i odnijeli u pivovaru gdje su u to dodani pivski kvasci i tako je nastalo pivo od žutog muškata“, rekao je Miroslav Polovanec. 

Vrlo su ponosni na taj proizvod, jer smatraju da gostima treba ponuditi široku paletu proizvoda, a s obzirom da se sve temelji na vinu nastalo je i pivo od vina. 

Polovanec je rekao kako su gosti iznenađeni jer se pivo nalazi u boci od pjenušca. Da bi bilo ukusno mora biti dobro ohlađeno. To prvo pivo od grožđa u Hrvatskoj je visokokvalitetno piće i tako ga ljudi doživljavaju. 

Za svoja vina obitelj Polovanec dobila je brojne nagrade i priznanja. Pet godina za redom, za pinot sivi dobivali su zlatne medalje na Izložbi vina sjeverozapadne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini. Sa svojim vinima išli su i na izložbe u Varaždin, Istru, a sa cabernet sauvignonon planiraju ići na poznati Decanter u Londonu.