OPG AMALKA VUKELIĆ

Prvi projekt Europske mreže za ruralni razvoj u biodinamičkom uzgoju hrane

OPG tjedna
Fotografija:
Amalka Vukelić se s obitelji iz centra Zagreba preselila na selo kako bi se bavila uzgojem zdrave hrane, u čemu je dobila pomoć Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske i Europske mreže za ruralni razvoj te postala jedna od najuspješnijih mladih poljoprivrednica

Obitelj Vukelić se 2015. godine odlučila iz centra Zagreba preseliti na selo i baviti poljoprivredom. Nositeljica OPG-a Amalka Vukelić s obitelji je kupila malo obiteljsko gospodarstvo u Lužanu Biškupečkom, 80 km sjeverno od Zagreba, sa ciljem uzgoja organske hrane. Istraživanja tržišta ukazivala su na nedostatak ribizla i dunja, kao i hrane proizvedene od tog voća.

Europska mreža za ruralni razvoj uvrstila je njihov poslovni plan u svoje projekte 2016. godine kao prvi takav projekt u Republici Hrvatskoj. Cilj projekta bio je povećati proizvodnju OPG-a investicijom u biodinamički uzgoj. Obitelj Vukelić također se htjela baviti preradom i proizvodnjom hrane koja bi bila dostupna većem broju potrošača tijekom čitave godine.

S radom se počelo u jesen 2016. godine, kad je počela kultivacija zemljišta predviđenog za uzgoj ribizla. Tlo je pognojeno stajskim gnojivom, što je popraćeno zelenom fertilizacijom. U proljeće 2017., zasađeni su prvi grmovi te je započela priprema tla na drugoj i trećoj površini.

Stabla dunje i grmovi ribizla

U jesen 2017., pripremljeno je zemljište za sadnju dunja i dodatnih grmova ribizla. Oprema za berbu i preradu nabavljena je u proljeće 2018. godine. Gospodarstvo sa 2 hektara uzgojilo je do završetka trajanja projekta 2018. godine 185 stabala dunje i 1,100 grmova ribizla.

Ukupni proračun iznosio je 15,000 eura, od čega je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj osigurano 12,750 eura, a 2,250 eura osigurano je iz Ministarstva poljoprivrede.

Ovim projektom omogućena je proizvodnja visokokvalitetnog voća i proizvoda s dodanom vrijednošću, a sve temeljeno na principima biodinamičkog uzgoja. Uspostavljena je suradnja s restoranima i spa centrima u blizini gospodarstva, koji sad nude hranu dobivenu biodinamičkim uzgojem.

Poveznica između biodinamičke hrane i zdravstvenog turizma

Riječ je o LifeClass Toplicama Sv. Martin, restoranu Međimurski dvori u Lopatincu te restoranu Bernarda u Varaždinskim toplicama. Kuhari koji pripremaju hranu organiziraju i edukativne radionice za zaposlenike spa centra, kao i druge zainteresirane. Poveznica između biodinamičke hrane i zdravstvenog turizma neobično je jaka, pa je i lokalni turizam ovim projektom znatno ojačan. Zabilježen je porast broja noćenja u neposrednoj blizini OPG-a.

Promocija održivih načina proizvodnje može djelovati kao katalizator za druge hrvatske građane koji bi željeli početi s uzgojem hrane s dodanom vrijednošću na svojim zemljištima, ističu u Europskoj mreži za ruralni razvoj.

Kako doznajemo od nositeljice, ovo nije prvi put da je OPG Vukelić prvi korisnik neke mjere. Naime, njeno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ujedno je bilo i prvi korisnik podmjere 6.3 Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj, koja im je dodijeljena 2015. godine kao jedinom malom poljoprivrednom gospodarstvu kojem je tim natječajem odobren zahtjev za dodjelu sredstava. To je bila prvi takav raspisan natječaj u Hrvatskoj, a njima su zbog specifičnosti poslovnog plana sredstva bila nužno potrebna.

Rođeni smo u gradu i maknuli smo se na selo

"Nama je to bilo stvarno neophodno. Mi smo netipična obitelj, rođeni smo u gradu i maknuli smo se na selo, gdje nismo naslijedili ništa. Dakle, krenuli smo od nule. Sad idemo u daljnja ulaganja, širimo proizvodnju, a potražnja je sve veća. Krećemo prema idućem stupu, kojim želimo obuhvatiti ne samo primarni proizvod nego i visok stupanj prerade", rekla je Vukelić.

"Naši nasadi su još premladi da bismo imali financijsku korist, ali ove godine očekujemo prvi jači urod ribizla. Iduće godine očekujemo prvi jači urod dunje. Ove godine smo imali prvi urod povrća uopće – uzeli smo u zakup 3,500 kvadrata površine samo za povrće. Sve je u ekološkoj kontroli i radi se isključivo po principima biodinamike, a cilj nam je ići u certifikaciju biodinamičke proizvodnje", kaže Vukelić o prvim rezultatima i daljnim planovima širenja poslovanja njenog OPG-a.

OPG Amalka Vukelić ušao je u uži izbor najuspješnijih mladih poljoprivrednika RH 2018. godine.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje