Mladi poljoprivrednik

Prvi urod šparoga prodao je Todoriću po 24 kn/kg

OPG tjedna
Šparoge Fotografija: Pixabay
S tri jutra Belajević jer pobrao tonu zelenih šparoga

Zadovoljan sam ovom godišnjom berbom jer vidim da su moja ulaganja urodila plodom, piše Glas Slavonije. Dok drugi proizvođači starije nasade beru i dva mjeseca, naša je berba trajala samo tri tjedna, što je za prvu berbu sasvim dovoljno, ocijenio je Vjekoslav Belajević, 33-godišnji poljoprivrednik iz Nijemaca, koji je s tri jutra pobrao tonu zelenih šparoga.

Prvi je urod kompletno prodao u PIK Vinkovci, otkupno mjesto Lipovac, po cijeni od 24 kn/kg, koja se s vremenom snižava, pa je u trećem tjednu berbe bila 20 kn/ha. (PIK Vinkovci u sustavu su kompanije Agrokor koja je u vlasništvu Ivice Todorića.)

"Inače bavim se ratarstvom - pšenica, kukuruz, soja i uljana repica, na 90-ak hektara, od kojih je 35 hektara vlastite zemlje a ostalo u zakupu. S obzirom na popriličnu nesigurnost u našoj poljoprivredi razmišljao sam o nekim drugim kulturama, pa su mi uzgoj šparoga predložili prijatelji koji su već započeli tu proizvodnju. No sve je zapravo poteklo od Marka Hrvojevića, koji je prvi krenuo u proizvodnju šparoga u ovim krajevima", objašnjava Belajević.

Ističe kako je imao sreću što su neke žene iz sela dugo godina išle u berbu šparoga u Njemačku, pa su s njim podijelile svoje dragocjeno iskustvo, što mu je uvelike pomoglo na početku proizvodnje. Jer teško je, kaže, doći do informacija i uči se u hodu.

Tako je naš domaćin pretprošlog svibnja jednorednom ručnom sijaćicom posijao sjeme sorte Mary Washington, a onda prošlog proljeća rasadio te prijesadnice na međuredni razmak od 1,6 metara, a unutarredni od 30 cm. U samom je uzgoju, kaže, puno ručnog rada jer se njega nasada svodi na kultivaciju, no osim toga ova kultura nema posebnih zahtjeva.

"Gnojidba je minimalna, a znaju se pojaviti hrđa i pipa, što, za sada, hvala Bogu, nismo imali", komentira ovaj mladi poljoprivrednik, koji kao najveći problem u proizvodnji šparoga izdvaja nedostatak registriranih herbicida, pa okopavanje ostaje jedina metoda borbe s korovima. To je po njemu praktički ekološki uzgoj i već razmišlja da ga kao takvog i prijavi.

Belajević je nositelj obiteljskog gospodarstva od 2002. godine, ali se još nije odlučio za apliciranje na fondove. "Prošli je natječaj ruralnog razvoja za nas bio katastrofa, jer nitko nije prošao. Podizanje nasada šparoga financirao sam u cijelosti vlastitim sredstvima i početni su troškovi iznosili pet tisuća eura. Nisam ništa posebno morao ulagati u proizvodnju, iako mi nije problem, ako bude trebalo, uspostaviti sustav navodnjavanja usjeva", kaže nadajući se da bi svoj nasad šparoga morao eksploatirati i više od 15 godina, a prvu “pravu” zaradu ostvariti u trećoj godini, kada bi ukupni očekivani prinos mogao biti osam-devet tona.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje