Dorian siljan i Darko pekica

Prvo hrvatsko pivo iz eko uzgoja nude mladi istarski OPG-ovci

OPG tjedna
Fotografija:
Mladi istarski OPG-ovci Dorian Siljan i Darko Pekica prvo su pivo napravili u Pekicinom kotlu za sir. Danas Kampanjolu nude vrhunske konobe u Istri, a nedavno su posadili i eko nasad ječma

Da je Hrvatska dobila svoje prvo pivo s ekološkim certifikatom, više nije tajna. Kada ste u društvu pivoljubaca, čim spomenete domaće eko pivo, uskliknut će zadovoljno - 'Kampanjola'! Iako postoji tek nekoliko godina, a plasira se uglavnom na lokalnom tržištu, već je u ponudi mnogih prestižnih istarskih konoba, a glas o njenoj kvaliteti se pročuo svud po zemlji pa tako i u Zagrebu, gradu koji svako ima najveći broj ljubitelja craft piva po glavi stanovnika. 

Obožavatelji napitka od hmelja i ječma prepunog vitamina B Kampanjolu su mogli probati prošlog vikenda u RougeMarin parku u sklopu Greencajt festivala. Na njemu se okupilo dvadesetak ekoloških poljoprivrednika, među njima i Dorian Siljan i Darko Pekica, istarski OPG-ovci koji stoje iza Kampanjole. 

Pivo iz kotla za sir

Njihovo eko pivo u koje smo se zaljubili na prvi gutljaj ime je dobilo prema istarskom izrazu za ženu koja radi u polju, a ilustracija Istrijanke duge kose i bujna poprsja krasi logo ove male, ali vrhunske istarske craft pivare. 

Ekološka poljoprivreda za ovaj kreativni dvojac nije novost. Agronom Dorijan na svom OPG-u u Valbonaši nedaleko Pule već godinama ekološki uzgaja povrtne kulture, dok se Pekica u blizini Svetvinčenta bavi mljekarstvom, odnosno pripremom finih sireva i drugih mlječnih proizvoda. Njegovi kotlovi za sir, pričaju nam, prije nekoliko godina su im poslužili za prvi pivarski eksperiment. 

-Kotlovi u sirani slični su onima za pivo pa smo napravili pokus koji je uspio. Svi koji su probali naše pivo, svidjelo im se pa smo prionuli na posao- prisjeća se Siljan početaka. Danas nude četiri vrste piva, a najveće zanimanje na sajmu izazvali su blond ale i organic ale. 

Prilikom proizvodnje piva, kažu, ne koriste mjere potpora jer su EU propisi strogi kada je u pitanju proizvodnja alkoholnih pića, no koriste ih na svojim OPG-ovima gdje uzgajaju ekološki. A ove su godine u eko proizvodnji otišli i korak dalje. 

-Ove smo godine posijali ječam. Morali smo paziti da sjeme bude iz eko uzgoja pa smo ga nabavili od jednog austrijskog uzgajivača - otkriva nam najnoviju inovaciju Siljan. Pokus s ječmom pokazao se kao uspjeh jer ga u Hrvatskoj ne uzgaja gotovo nitko, već se sirovina uvozi pa s vremenom namjeravaju pojačati kapacitete. Za sada su na 5.000 litara godišnje. 

Težak je to rad, ali isplati se

-Pojačat ćemo proizvodnju, ali postepeno, jer nam je cilj kvaliteta, a ne količine. Imamo i svoj food truck na kojem uz pivo nudimo i hranu napravljenu od ekoloških namirnica s ovih OPG-ova. Poljoprivreda kao zanimanje u Istri privlači sve više mladih, dodaje Siljan. 

-Ljubav prema poljoprivredi naslijedili smo od roditelja, a potražnja za ekološkim proizvodima sve je veća, ne samo kad nas već i u čitavoj EU. Posao je fizički zahtjevan. Ljeti kad su vrućine najgore, najviše je posla. Biljke i životinje su te koje nam diktiraju radno vrijeme, no navikneš se. Najbolje kod ovog posla je to što cijelo vrijeme srećemo nove ljude, širimo znanja i iskustva, a od svog rada možemo pristojno živjeti- iskren je mladi OPG-ovac. Znanje je u poljoprivredi, zaključuje, tajna uspjeha. 

-Pomoglo mi je to što sam po struci agronom, no onaj tko želi uspjeti u poljoprivredi, neprestano mora razvijati svoje znanje, ulagati u suvremene tehnologije i pratiti trendove u EU- savjetuje on.