Izvoznici u Europu

Put uspjeha: Od duhana do kamilice i konoplje

OPG tjedna
OPG Lazić Čađavica Fotografija: Damir Špehar/PIXSELL Pogledajte galeriju
Priča o obitelji Lazić iz Slatine koja uglavnom koristi vlastite sirovine za cjelokupnu proizvodnju, uzgojene na imanju u Vraneševcima

Desetljeće unatrag Slatinčanin Žarko Lazić uzgoj duhana na svome imanju odlučio je zamijeniti nečim posve drugačijim – kamilicom. Da je takav zaokret bio pravi izbor, danas dokazuje to što obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo izpodravskih Vraneševaca, sela u blizini Slatine, svoje proizvode izvozi na njemačko i englesko tržište.

Posvetila se biznisu

Put da se dođe do svega ovoga nije bio jednostavan ni lak, a u njemu je od spomenutog zaokreta i osnivanja obrta 2005. godine angažirana i vlasnikova kći Maja Lazić koja je, štoviše, dala i otkaz na svojem poslu te se u potpunosti posvetila obiteljskom gospodarstvu.

– Naša se proizvodnja odvija na 64 hektara zemlje koja ima europski ekološki certifikat. Većinu uzgoja čine kamilica, konoplja i bundeva golica. Najveći dio proizvodnje čini kamilica koja je ove godine bila zasijana na 30 hektara. Kamilicu dorađujemo u tri frakcije, nakon sušenja obrađuje se glavica, pulvis (sjeme s glavica) i prehrambeni pulvis, koji se priprema za filtar-čajeve.

Ostali proizvodi, hladno prešana ulja, maslaci i proteini proizvode se najvećim dijelom od vlastite sirovine – opisuje Maja Lazić dodajući kako je prije pet godina OPG proširen osnivanjem poljoprivrednog obrta Organica Vita.

Više pročitajte na stranici Dom i vrt.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje