Priče sa dušom

Radije ustajem u 6 zbog njive nego u 7 zbog ureda

OPG tjedna
Đurađ Caranović vodi Moju baštu i najveći je ekološki proizvođač u Srbiji Fotografija: Priče sa dušom Pogledajte galeriju
Đurađ Caranović (33), najveći ekološki proizvođač u Srbiji je ranoranilac. I upravo kroz rečenicu „da će radije ustati u 6 sati da ode na njivu, nego u 7 da bi radio u uredu“ opisao je svoju ljubav prema njegovom novom poslu, koji je odabrao nakon devet godina rada u velikim korporacijama uredniku portala Priče sa dušom.

Osim ljubavi ka gastronomiji i kvalitetnom povrću i voću, koje je prvo počeo uzgajati za sebe, ovaj diplomirani ekonomist nema drugi odgovor na pitanje kako se zatekao u svijetu poljoprivrede. Čak mu ni roditelji nisu sa sela – pet generacija Caranovića živi na Vračaru.

Posljednjih šest godina ovaj mladić je direktor Moje bašte, poljoprivrednog gospodarstva koje proizvodi med, povrće i voće i okuplja oko 88 gospodarstava iz Srbije koje školuje i pomaže im u uzgoju najkvalitetnijih ekoloških proizvoda te da ga kasnije izvezu u zemlje Europske unije i u Švicarsku. Imaju 82 zaposlena među kojima su članovi domaćinstava, tehnolozi, IT stručnjaci, fizički i administrativni radnici. Jedini u Srbiji proizvode ekološko voće, čak i lješnjak!

Đurađ Caranović vodi Moju baštu i najveći je ekološki proizvođač u Srbiji

Pored toga, od 2013. godine, bave se razvojem IT-a u poljoprivredi, sa uspješnim projektima kao što su dronovi, solarne pumpe na vodu i automatizacija plastenika, koje također plasiraju na europsko tržište.

– Nije bilo lako jer kod nas vlada stav „šuti, dobro je“ koji se prenosi iz generacije u generaciju i čiji kontinuitet nitko neće prekinuti i uskladiti sa modernizacijom. Mi radimo sa registriranim tradicionalnim poljoprivrednim proizvođačima koji su bili spremni promijeniti način rada i standarde koje koriste.Tu je i njih devetoro koji su krenuli od nule sa start up tvrtkama. Naši suradnici su iz cijele Srbije i često su u pitanju socijalno ugrožene obitelji koje su izuzetno motivirane.

U poljoprivredi je važno da ustrajete i da imate želju, jer u prvih godinu i pol dana nema zarade – objašnjava Đurađ.

Đurađ Caranović vodi Moju baštu i najveći je ekološki proizvođač u Srbiji

Pravila su vrlo jasna i transparentna, jer u ovoj firmi rade po principu otvorene knjige. Stručnjaci iz Moje bašte na raspolaganju su vlasnicima gospodarstava kad god imaju neko pitanje ili nedoumicu, a u određenom trenutku obilaze domaćinstva i daju im strateške savjete oko sadnje i odabira sorti u skladu sa podnebljem, vremenskim uvjetima, zemljištem i mogućnostima koje obitelj može pružiti. Unutar mreže kooperantima je dostupna najmodernija mehanizacija, a od novca od izvezenog povrća i voća Mojoj bašti ide svega 5 posto (šljive, breskve, trešnje, mušmule, kruške, krastavac, cikla, rajčica, koraba, začinsko bilje…). Unaprijed su precizirane: otkupne cijene, cijene prijevoza, špedicije, certifikata, prodajne i maloprodajne cijene.

Đurađ Caranović vodi Moju baštu i najveći je ekološki proizvođač u Srbiji

Đurađ se za poljoprivredu zainteresirao prvenstveno iz osobne ljubavi ka zdravoj i kvalitetnoj hrani. Otac mu je često govorio o krastavcu i rajčici iz njegovog djetinjstva, pa je iz hobija, prije šest godina odlučio započeti s uzgojem ekološkog povrća za svoju obitelj, na skrivenoj lokaciji, kraj Beograda.

– U restoranu u Barceloni probao sam salatu u kojoj sam mogao osjetiti miris i okus svakog povrća pojedinačno, i odmah poslije ručka upitao sam konobare gde ga uzgajaju. Pokazali su mi vrt iza restorana i u meni se rodila ideja da svoje gospodarstvo nazovem Moja bašta. Avionom sam donio rasad koji sam poslije zasadio – sjeća se Đurađ.

Nastavak priče pročitajte na web stranici Priča sa dušom.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje