SOPG GOTIĆ

'Radim 20 sati dnevno, ali u takvom miru da to ne možete zamisliti'

OPG tjedna
Fotografija:
Valentina Gotić iz Leskovca Topličkog svoje prozvode priprema do tri sata u noći i budi se u pola sedam, no uživa raditi u potpunom miru, a prodaja joj je u koronakrizi buknula

OPG Gotić osnovan je prije šest godina, a od ove godine je samoopskrbno poljoprivredno gospodarstvo (SOPG), što znači da je u njegov rad uključena samo jedna osoba. Ta osoba je Valentina Gotić iz Leskovca Topličkog u blizini Varaždinskih toplica, koja na površini od jednog hektara uzgaja na stotine vrsta egzotičnog voća i povrća, a specijalizirala se za proizvodnju zimnice, umaka i sokova. 

Ove godine ostala je bez drugog posla, što je njenom SOPG-u dalo dodatan vjetar u leđa. Sad se može u potpunosti posvetiti uzgoju, pripremanju i plasmanu svojih proizvoda. Prodaja je ove godine krenula odlično.

"Ne stignem toliko skuhati koliko odmah idućeg dana prodam", zadovoljna je Valentina ovogodišnjom potražnjom kupaca, na koju je koronakriza očito pozitivno utjecala. Osim vjernih kupaca koji dolaze na kućni prag, prodaja je dobro krenula i na sajmovima, a on-line prodaja ide odlično. Kupci su većinom iz Zagreba i s Jadrana. Kupcima iz Zagreba, s obzirom da je riječ o većim narudžbama, proizvode dostavlja osobno. Troškovi poštarine su visoki, a uvijek postoji i rizik da će se staklenke razbiti u transportu. 

"Moji kupci ne naručuju jednu teglu krastavaca nego 20 tegli krastavaca, narudžbe su mi po 500 kuna. Zato skupim više narudžbi pa odvezem kupcima u Zagreb", objašnjava.

Povrće uzgaja i u plasteniku od 100 metara kvadratnih, a ima i rasadnik sa sadnicama egzotičnog voća i povrća, kao i cvijeća. Sve poslove, od uzgoja do prerade i prodaje proizvoda obavlja sasvim sama. Ponekad joj u pomoć priskoči otac Stjepan, no Valentina je, sve u svemu, u pravom smislu riječi 'sama svoj majstor'. 

Sezona je pripreme zimnice pa ovih dana ima pune ruke posla. Upravo je završila s kuhanjem ajvara. "Ajvar je obavezan dio zimnice, a ove godine svi traže ajvar od pečene paprike", kaže Valentina, koja je u tri dana od 70 kilograma paprike sama proizvela 28 staklenki od 720ml i 45 staklenki od 370 ml ajvara. 

Osim neizostavnog ajvara, u njenoj ponudi zimnice možete naći baš sve što bi u jednoj zimnici trebalo biti, pa i više od toga. Primjerice, trenutno je među njenim kupcima osobito popularan ljuti namaz od bučinih koštica. Sve svoje džemove i druge proizvode kombinira sa chillijem, što je dodatna posebnost njene kuhinje. 

Posla je svakako puno, ali Valentina u njemu uživa. "Većinom radim po 20 sati dnevno. Kuham do tri ujutro, spavam do pola sedam, ali volim taj posao i radim u takvom miru da to ne možete zamisliti. Kad vidim kako su moji kupci zadovoljni, i ja sam isto tako zadovoljna", kaže.  

U budućnosti planira nabaviti mješalicu i izgraditi poseban objekt za kuhanje zimnice. Ručno se ajvar miješa po sedam sati pa će joj ta investicija zasigurno olakšati posao. Sudeći po ovogodišnjoj potražnji, brzo će joj se isplatiti.