Život u gradu, hrana sa sela

Raskrčio je imanje i s obitelji više ne kupuje u supermarketu

OPG tjedna
Miroslav Šarac iz Rume počeo se baviti poljoprivredom kako njegova obitelj ne bi kupovala voće i povrće u supermarketima Fotografija: Miroslav Šarac FB Pogledajte galeriju
Iako je rođen u gradu i odrastao „na katu“, diplomirani pravnik Miroslav Šarac (42) iz Rume prije četiri godine odlučio se, kako kaže, početi baviti poljoprivredom za svoju obitelj. I nije se pokajao.

Posjetio je potpuno neprohodan šljivik koji je obrađivao njegov pradjed s majčine strane, a tada mu je rođak pokazao i svoj neobrađivani vinograd, koji je Miroslav bez razmišljanja kupio, pišu Priče sa dušom. Sa prve parcele na padinama Fruške gore, između Vrdnika i Pavlovaca godišnje dobija „višak“ oko 450 kg graha, 400 kg rajčice, 400 kg soje, kao i raznog povrća, koje prodaje i poklanja ljudima.

Vrt je prvenstveno počeo obrađivati za potrebe svoje obitelji, svjestan da je hrana sve skuplja i nekvalitetnija, i da se industrijsko voće i povrće prska bez milosti. Zbog toga danas oni voće i povrće ne kupuju u supermarketima, već se hrane proizvodima sa svog imanja.

Miroslav Šarac iz Rume počeo se baviti poljoprivredom kako njegova obitelj ne bi kupovala voće i povrće u supermarketima

– Čim sam kupio prvu parcelu, počeo sam je samostalno krčiti, ručnim alatom i na „osvojeni“ dio zemlje sadio sam mladice šljiva koje je moj pradjed nekada sadio. To su stare autohtone sorte koje su preživjele vijekove: turgunja i trnovača. One se ne prskaju i uskoro očekujemo i prve plodove! Prodavajući naš grah, kupio sam i posadio domaće sorte breskve, orah, španjolsku višnju, trešnje – priča Miroslav i dodaje da voli autohtone stare sorte voća koje su prošle test vremena, prilagođene su našem podneblju, podobne su za ekološku proizvodnju i malo se ili nimalo tretiraju i štite.

Planira kalemiti jednu krušku koja se može naći samo u starim vojvođanskim kućama, a na jesen će posaditi petrovaču, šumatovku, cigančicu, kruške – lončaru, jeribasmu, kao i još breskvi i oraha. Sve to radi više puta tjedno, kada poslije radnog vremena u Putevima Srbije i vikendom odlazi na imanje desetak kilometara od Rume.

Miroslav Šarac iz Rume počeo se baviti poljoprivredom kako njegova obitelj ne bi kupovala voće i povrće u supermarketima

Ljudi kojima je okružen uglavnom nisu vjerovali kada su vidjeli da je počeo obrađivati zemlju. Često je fotografirao zemlju i proizvode, objavljivao na društvenim mrežama, zbog čega mu se javilo dosta istomišljenika.

Nastavak reportaže pročitajte na Priče sa dušom. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje