OPG Sokić

Rezance s okusom smislili smo slučajno, kriza nas je potakla na inovacije

OPG tjedna
Fotografija:
Vera i Zdravko Sokić u braku su 41 godinu. Ljubav prema prirodi i planinarenju utkali su u proizvode svog OPG-a koji nudi pripravke od samoniklog bilja, domaće pekmeze, ali i ručno rađene rezance s okusima vrganja, medvjeđeg luka i koprive kojima su osvojili kupce diljem zemlje

Izgledom je nalik na kakav sramežljivi šumski cvijet, a okusom podsjeća na češnjak. Kažu da je čak i zdraviji od njega jer raste samoniklo i ne tretira se pesticidima. Medvjeđi luk zovu još i crijemuš, srijemuš, divlji luk, šumski luk. Prirodni je antibiotik i pun vitamina c, a ime je dobio po medvjedima koji ga biraju kao prvi obrok nakon zimskog sna. Medvjedi, očito, znaju što valja jer luk u kojem uživaju svakog proljeća sadrži allicin, eterična ulja, alisulfide i polisaharide, a ukusni mladi izdanci, od kojih možete napraviti salate, krem-juhe, pesto, aromatično ulje, tinkture i slično, sadrže 20 do 50 mg vitamina C i karoten kao i vrijedne mineralne soli. 

U prvim datumima ožujka medvjeđi se luk pojavljuje na osunčanim proplancima pokraj rubova šuma pa ga beru mnogi ljubitelji zdrave hrane. Beru ga i u Cerniku u blizini Nove Gradiške, na OPG-u Sokić čiji su domaći rezanci te drugi proizvodi na bazi medvjeđeg luka, gljiva i samoniklog bilja osvojili ljubitelje zdrave hrane iz čitave Hrvatske.

Hrana za gurmane 

Njihovi se proizvodi od nedavno mogu kupiti i na zagrebačkom Britanskom trgu 3 u trgovini Lijepo i naše, specijaliziranoj za prodaju poljoprivrednih proizvoda koje na svojim OPG-ima i tvrtkama pripremaju hrvatski branitelji. Domaći rezanci OPG-a Sokić, doznali smo, veliki su hit među zagrebačkim gurmanima, a kako i neće biti kada se pripremaju ručno prema recepturi vlasnice OPG-a Vere Sokić, otkriva nam njen suprug Zdravko. Za njega je ovo bio radni vikend. Uoči našeg razgovora vratio se iz šume gdje je nabrao tridesetak kilograma medvjeđeg luka. 

"Cijeli dan smo brali. Sutra slijedi miksanje za pesto što će trajati čitav dan jer 'bježi' po mikseru. Kada pesto bude gotov, moja supruga Vera će ga ručno pakirati u teglice", opisuje nam svakodnevicu na svom OPG-u Zdravko Sokić. On i Vera u braku su 41 godinu i još uvijek su, kaže, zaljubljeni. Iz ljubavi su prije sedam, osam godina i krenuli u posao sa samoniklim biljem.  

"Od mladih dana smo planinari i gljivari. Kada bismo išli u prirodu, uvijek bismo nabrali vrganja i samoniklog bilja pa smo od toga spremali sve i svašta te nudili prijateljima i rodbini kada bi nam došli u goste. Sviđalo im se to što smo im pripremali, a život nas je natjerao da smislimo rješenje kako da preživimo. Kriza nas je natjerala da budemo inovativni", smije se Zdravko Sokić opisujući početke njihovog danas nagrađivanog OPG-a. 

Prvi im je hit proizvod, nastavlja, bila paprika s vrganjima. Međutim, znalo se dogoditi da sezona paprika i vrganja ne bude u isto vrijeme. Te godine, kada su patentirali svoje prve rezance s okusom, one s vrganjima, dogodilo im se da su vrganji nikli, a paprike još nije bilo.  

"Pojavile su se tek kasnije pa sam nagovarao suprugu da probamo s onima iz plastenika, no to nije bilo to jer su plasteničke paprike pune vode. Vrganji pak moraju ići svježi jer su sušeni previše aromatični. Supruga je telefonski razgovarala s našim sinom Marijanom koji radi kao kuhar u inozemstvu pa su njih dvoje došli na ideju da napravimo rezance s vrganjima", prisjeća se Zdravko. I tako je krenulo. Rezanci s vrganjima postali su hit. Slijedili su rezanci s koprivom, medvjeđim lukom, ljutom paprikom, konopljom, crnilom od sipe... Danas u ponudi imaju čak 12 vrsta različitih, ručno rađenih rezanaca.  

Šuma ih liječi 

"Nastojimo da nam proizvodnja bude što je više moguće ekološka. Koristimo 100 postotnu durum pšenicu jer ju mogu probaviti i oni koji su osjetljivi na gluten. Planirali smo raditi i posve bezglutensku ponudu, no za to bi nam trebala posebna sušara i druge investicije pa je to zasad na čekanju", opisjue svoje proizvode Sokić. Njihovi se široki rezanci prodaju u paketu od 25 dekagrama i koštaju, ovisno o lokaciji, od deset do 15 kuna. Jedan je paket dovoljan da se dvoje ljudi najede. 

"Nema bijelog brašna pa nećete odmah biti gladni. Sve ih radimo ručno, a većinu rezanaca koje nudimo radi malo tko u Hrvatskoj i Europi. Čokoladne rezance na primjer, nisam vidio da itko ima, čak ni na sajmu u Berlinu, a djeca ih obožavaju. Samo ih prelijete sa sladoledom od vanilije i desert je vrhunski", veli nam on. U ponudi OPG-a je, nastavlja, i ocat od divljeg šipka u kojem ima više c-vitamina nego u limunu, različiti džemovi od kojih posebno izdvaja džem od šljiva bez dodatka šećera.  

"Imamo svoj šljivik koji ne prskamo pesticidima. Vera od zrelih šljiva radi starinski pekmez bez šećera koji se prodaje u trgovinama Veronika", kaže. Dio bilja od kojih spremaju zdrave pripravke zasađen je na njihovom imanju u Cerniku, no veći dio pronalaze u okolnim šumama. 

"Samoniklo bilje je posvuda. Na žalost, kod nas u Slavoniji ima puno zapuštene zemlje na kojoj raste samoniklo bilje, posebno mlade koprive", govori nam Sokić. 

Prošla im je godina, kaže, donijela probleme, prvenstveno zbog zatvaranja vrhunskih restorana koji su od njih naručivali tjesteninu koja je bila uvrštena u njihove jelovnike. Donekle je pomogla suradnja s trgovinom "Lijepo i naše", no i tamo čekaju ublažavanje mjera kako bi tržnica na Britancu prodisala punim plućima. Usprkos svemu, planovi za budućnost vlasnicima OPG-a Sokić skromni su i jednostavni. 

"Želimo ostati zdravi i nastaviti ići u šumu, brati bilje i gljive i uživati. Naš posao jest težak, ali u prirodi punimo akumulatore!"