Planovi

Rodila prva zagorska plantaža ljutih žutih feferona

OPG tjedna
Rodila prva zagorska plantaža ljutih žutih feferona Fotografija: zagorje.com
Mlada poljoprivrednica iz Poznanovca najavila je otvaranje pogona za kiseljenje svih vrsta povrća

Mlada poljoprivrednica Katarina Ptičar, predsjednica Udruge uzgajivača i prerađivača povrća i uzgajivača cvijeća Krapinsko - zagorske županije prva je u Zagorju zasadila plantažu žutih ljutih feferona, poznatih po imenu 'oficirka', koje plasira za veliku prehrambenu industriju Podravku, koja od zagorskih proizvođača otkupljuje i krastavce. Ptičar je ovog proljeća, sredinom svibnja zasadila 10.000 sadnica, a ovih dana krenulo je i prvo podbiranje feferona.

- Sada smo u prvom podbiranju imali prinos 30 dkg po stabljiki. Urod po sadnici u idealnim uvijetima može biti do kile feferona. Podravka zagorske feferone otkupljuje za kiseljenje - rekla je Ptičar. Očekuje još dvije berbe. Prinosom je zadovoljna.

Ljuti žuti feferoni zahtijevaju sunčan i od vjetra zaštićen položaj, humusnu i dobro pognojenu zemlju. Pogodni za svježe korištenje i kiseljenje. Inače, naziv feferon dolazi od njemačkog 'Pfeffer' što znači papar. Feferoni sadrže obilje vitamina C i vitamina B skupine te beta karotena. Ljutina potječe od alkaloida kapsaicina čiji doticaj s receptorima za toplinu u ustima i grlu rezultira osjećajem boli.

Mlada poljoprivrednica, vlasnica Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva rekla je kako ima u planu otvaranje pogona za kiseljenje svih vrsta povrća na svom kućnom pragu. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje