NA FARMI U KORITNI

"S obzirom na stanje u državi, najbolje je biti sam svoj gazda"

OPG tjedna
OPG Jozo Sremac Koritna Fotografija: Marko Mrkonjić/PIXSELL Pogledajte galeriju
Nakon godina u kojima su živjeli samo od prodaje kravljeg mlijeka, obitelj Sremac se odlučila i za uzgoj bikova. Danas imaju preko 200 grla stoke

Stanovnici Koritne, sela između Đakova i Osijeka, tradicionalno se bave poljoprivredom, pretežno ratarstvom, a poneka domaćinstva, poput obitelji Sremac, i stočarstvom. Daleke 1974., 15-godišnji Jozo Sremac je umjesto nastavka školovanja odabrao ostati na zemlji i pomagati roditeljima. 

Njegova obitelj je prije toga nabavila pet krava i ozbiljnije se počela baviti stočarstvom, a uskoro se proširila na pravu malu farmu s 20 muznih krava. Danas, 40-ak godina kasnije, gazda Jozo se i dalje bavi istim poslom i živi od prodaje mlijeka, samo što njegovu štalu ispunjava više od 200 grla stoke – prednjače bikovi, a slijede ih krave te junice.

Ustajanje u pola pet

O unapređenju posla ne razmišlja, a osobito ne o proizvodnji sira, jer tu nema bitno veće zarade, a ulaganja su velika. Da bi imao čime hraniti stoku, Jozo Sremac se bavi i ratarstvom. Na 120 hektara zemlje sije pšenicu, kukuruz i djetelinu te suncokret pa posla tijekom cijele godine ima napretek. Za Sremčeve ne postoji radno vrijeme niti dulji predah zvan vikend ili pak godišnji odmor. 

– Ustajem prije pet i krećemo s mužnjom i prvim dijelom hranjenja. A onda ostali poslovi oko štale, zemlje, stoke..., što već treba. Zapravo smo cijeli dan angažirani – možete nekamo otići na sat-dva, ali uvijek netko treba biti prisutan – objašnjava Jozo, sretan što, iako prezaposlen, svoje vrijeme ne ‘poklanja’ kafićima. 

Više pročitajte na stranici Dom i vrt.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje