OPG Vukovski

Sve što proizvedemo uspijemo prodati vjernim kupcima

OPG tjedna
OPG Vukovski Fotografija: OPG Vukovski Pogledajte galeriju
Obiteljsko gospodarstvo osnovali su roditelji 1993. godine baveći se na manjim ratarskim površinama plasteničkom proizvodnjom povrća. Danas se na gospodarstvu obrađuje se 78 ha zemlje i uzgaja 31 rasplodna krmaču te 25 nazimica

"Obiteljsko gospodarstvo osnovali su roditelji 1993. godine baveći se na manjim ratarskim površinama plasteničkom proizvodnjom povrća. U nastupajućim godinama okrupnjavali su ratarske površine ustrojili mini farmu rasplodnih krmača. Danas na gospodarstvu obrađuje se 78 ha zemlje i uzgaja 31 rasplodnu krmaču te 25 nazimica." Tako nam započinje svoju priču Nikola Vukovski, vrijedni poljoprivrednik slatinskog kraja.

Na njihovom su OPG-u u Slatini ratarske površine podijeljene. "Trenutno orađujemo 46 ha ekološke površine, a 32 ha se radi kao konvencionalna proizvodnja", priča Nikola.

Radno vrijeme na OPG traje najmanje osam sati. "Redovna brige za životinje uključuje hranidbu, lječenje, pripremanje hrane i uređenje objekata, a to se protegne i na deset sati dnevno." Na gospodarstvu je aktivnih 3 člana, u sezoni nam pomažu još troje ljudi, također iz obitelji (sestra, suprug, brat).

U vrijeme ratarske sezone potrebno je uložiti dodatni napor za obradu tla te tako od sjetve do žetve vlada poprilično burno razdoblje na gospodarstvu. S obzirom da se nalaze na području gdje prevladavaju tekstruno teža tla, dosta vremena ulažu u osnovnu obradu. "U ljetno vrijeme obavljaju se radovi na polju kao što je prašenje strništa i podrivanje ili sjetva uljane repice za zelenu gnojidbu." 

Najveći problem - suvišne vode

"Probleme u proizvodnji nam zasad stvaraju suvišne vode koje nam dolaze sa obronaka Papuka, a kako je kanalska mreža u prilično lošem stanju znamo godišnje izgubiti i do 30% usjeva", kaže Nikola gledajući u nedavno poplavljena polja na kojima su proveli sate i dane. No već su navikli da u doba kiša i lošeg vremena budu spremni na sve.

OPG Vukovski

No, blato koje nastane od suviše vode jedino ne smeta - svinjama. Njihova 31 rasplodna krmača te 25 nazimica, slobodno uživaju na gospodarstvu, šetajući gdje žele jer ih obitelj Vukovski uzgaja na otvorenom. "Vjerujemo da je u tome ključ naše kvalitete." Uz pomno spravljenu hranu od žitarica proizvedenih na gospodarstvu, dodatna ishrana je omogućena im je ispašom.

"Što se tiče potražnje za našim proizvodima, trenutno nemamo nikavih problema sa prodajom istih. Sve što proizvedemo na OPG-u uspijevamo prodati našim vjernim kupcima na kućnom pragu." Prepoznali su i slušali potrebe kupaca pa tako proizvode i bezglutensko brašno koje se može pronaći na policama trgovina: Nostalgija, Škrinja i Kapulica.

Nikola naglašava: "Smatramo da kupcima možemo ponuditi kvalitetan, svjež i cjenovno povoljan proizvod koji može konkurirati na tržištu."

Cilj gospodarstva je proizvoditi u ekološkoj proizvodnji finalne proizvode u obliku brašna (pira, raži, heljde, bijelog kukuruza), a iz konvencionalne proizvodnje radi se hrana za potrebe farme. Krajnji cilj im je proizvoditi svježe meso u vlastitoj rasjekaoni  i plasirati ga na Jadran.

OPG Vukovski

"Uvjereni smo da možemo pronaći tržišnu nišu i postići bolju početnu poziciju na tržištu od konkurencije. Težit ćemo tome i već smo krenuli u tom smjeru na način da smo konkurirali na Programu ruralnog razvoja u mjeri 4.1.1. te uspješno ostvarili povrat od 90 posto uloženih sredstava za mehanizaciju - traktor i priključke."

 

Savjeti za bolju poljoprivredu

 • ustrajati u proizvodnji
 • ne odustajati
 • povezati ratarstvo i stočarstvo što je više moguće

Osobna iskaznica

 • OPG Vukovski, Primorska 5, Slatina
 • FB stranica OPG-a
 • 31 rasplodna krmača i 25 nazimica u slobodnom uzgoju na otvorenom
 • 78 ha zemlje za uzgoj žitarica -  ječam, zob, raž, heljdu, kukuruz, tritikale, kamilica i pir
 • bezglutensko heljdino brašno, raženo brašno
 • na policama trgovina: Nostalgija, Škrinja i Kapulica
 • prodaja na kućnom pragu
 • ekološki uzgoj buče, heljde i ostalih kultura
 • svinjsko meso i suhomesnati proizvodi
 • mjera 4.1.1. Ulaganje u obnovu mehanizacije - traktor i priključci
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje