OPG TJEDNA

Svi radimo, a dida Anto i s 89 godina ide na tržnicu i pomaže pametnim savjetima

OPG tjedna
OPG Igor Jurić bavi se cvjećarstvom Fotografija: Ivica Galović/PIXSELL Pogledajte galeriju
Jurići rade ono što vole, imaju redovite kupce i svake godine im dolaze novi. Nađu ih na kućnom pragu u Kutini, izložbama cvijeća, tržnicama u Kutini, Garešnici, Novskoj, Pakracu, Novoj Gradiški, Požegi, Ivanić-Gradu... Veće količine Igor Jurić kupcima vozi na vrata

Bile su ratne devedesete, a Anto Jurić, najstariji u obitelji, zadnji je izbjegao iz rodnog Gradačca, mjesta u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, na obroncima Majevice. Išao je preko Hercegovine u Hrvatsku, ponijevši sa sobom tek nešto novca, dva kulena, kobasice i slaninu. I sjeme stare sorte paprike i rajčice: "To će nam trebati, za posao", objasnio je. Jer Anto Jurić vrtlarstvom se bavio cijeli svoj radni vijek. S proizvodnjom presadnica povrća započeo je još davne 1964. godine.

Život je Juriće zatim odnio u Sloveniju gdje su dvije godine živjeli nedaleko od Bohinjskog jezera, u Julijskim Alpama. Tu se Mato Jurić, Antin sin, upoznao s čovjekom koji ga je podučio sve o uzgoju cvijeća. Kad su se Jurići nakon putešestvija skrasili u Kutini - gdje se već 22 godine bave vrtlarijom - Matin sin Igor pamti da su u početku po zemlju za cvijeće i povrće odlazili u šumu jer je nije bilo.

OPG Igor Jurić bavi se cvjećarstvom

Početni koraci: Za cijeli dan prodao jednu maćuhicu

Pamti danas 38-godišnji Igor i još jednu zgodu iz tog doba, kad je po prvi put stao s druge strane tezge na tržnici i u Đakovu prodavao cvijeće: "Za cijeli dan prodao sam samo jednu jedinu maćuhicu", smije se.

Danas je to vrijeme iza njega i njegove obitelji, u kojoj se tri generacije bave vrtlarstvom i povrtlarstvom. Najstarijem Anti Juriću 89 je godina, ali ode do tržnice, pripomogne koliko može, pa makar kakvim korisnim savjetom. Tu su još supružnici Mara i Mato i njihovo troje djece - najstariji Igor i mlađe Anita i Kristina. U sezoni uzimaju radnike jer posla je toliko da, iako su brojni, sami sve ne stignu. Još uvijek su na papiru glavni roditelji, no Igor se nada da će obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo doskora prepustiti mlađima.

Jurići rade ono što vole, imaju redovite kupce i svake im godine dolaze novi. Nađu ih na kućnom pragu u Kutini, izložbama cvijeća, tržnicama u Kutini, Garešnici, Novskoj, Pakracu, Novoj Gradiški, Požegi, Ivanić-Gradu... Veće količine Igor Jurić kupcima vozi na vrata.

Svojim kupcima Jurići svake godine nešto novo i nude. Uza sve vrste balkonskog cvijeća, proljetnica, ljetnica, jednogodišnjeg i dvogodišnjeg bilja te trajnica, na sajmovima u Nizozemskoj, Njemačkoj i Belgiji uvijek "otkriju" neki novi hit među kupcima. Ove godine su to, kaže Igor Jurić, lupinus, božuri i različite vrste viseće petunije. Presadnice nabavljaju od poznatih europskih proizvođača, čime jamče kvalitetu. Ona je, naglašava Igor, itekako bitna i ovaj posao treba shvatiti ozbiljno. Po vrtlarijama diljem Europe Jurići su stekli i puno znanja i rado će ga ova vrijedna obitelj podijeliti s kupcima.

OPG Igor Jurić bavi se cvjećarstvom

Pomama za začinskim biljem - pelinom 'coca cola' i okusima mente

Uzgajaju Jurići i začinsko bilje; lani je pomama bila za pelinom "coca cola" i raznim okusima mente. "Pokušat ćemo posaditi smilje na kontinentu, 2.000 sadnica", otkriva Igor.

Da bi udovoljili kupcima, nakon desetogodišnje stanke ove će godine ponovno imati i rezane krizanteme, a vratit će se i starim sortama povrća. "Tržište ih traži", objašnjava Jurić. Reći će ovaj mladi poljoprivrednik da je vrtlarstvo njegova druga ljubav, odmah nakon žene. "Završio sam srednju elektrotehničku, ali me oduvijek zanimalo vrtlarstvo. To ti se jednostavno uvuče pod kožu, kad odem na godišnji, za dva dana bih išao kući. A kad se vratim, bez obzira na to koje je doba dana, najprije idem u plastenike", kaže Igor.

Jurići imaju šest plastenika, odnosno 1.800 četvornih metara zatvorenog i 2.000 četvornih metara otvorenog prostora za proizvodnju presadnica. Podizat će još plastenika, samo čekaju rezultate Mjere 4.2: "Zadnjih pet-šest godina je teže, ne možemo financirati ulaganja bez kredita, što je žalosno", govori.

Ipak, gura se. Žene, kaže, uvijek imaju neki crni fond za obuću i cvijeće. Pitamo Igora koji je njemu cvijet najdraži. Razmišlja, pa kaže da svaki ima svoju čar, a na kraju ipak kroz smijeh izgovara: "Prodani".

OPG Igor Jurić bavi se cvjećarstvom

Savjeti za bolju poljoprivredu

  • ukinuti poticaje
  • smanjiti papirologiju
  • osvijestiti stare nositelje OPG-ova da gospodarstva prebace na mlade
  • poraditi na kvaliteti, a ne kvantiteti proizvoda

Osobna karta

  • Vinogradska 9a, Kutina
  • Facebook OPG Jurić
  • na 1.800 četvornih metara zatvorenog i 2.000 četvornih metara otvorenog prostora proizvode razne vrste cvijeća. Imaju šest plastenika
  • u ponudi imaju jaglace, zumbule, ciklame, maćuhice, krizanteme, sve vrste balkonskog cvijeća... Uža specijalnost su im trajnice. Proizvode i začinsko bilje, a ponovno će proizvoditi i presadnice za stare sorte povrća
  • prodaju na kućnom pragu te na tržnicama u Kutini, Garešnici, Novoj Gradiški, Novskoj, Pakracu, Požegi i Ivanić-Gradu
  • sudionici su brojnih sajmova u Hrvatskoj, poput međunarodne vrtne izložbe Floraart

OPG Igor Jurić bavi se cvjećarstvom

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje