OPG TJEDNA

Svinjogojac iz Zagore: 'Ovo je možda moje zadnje kolinje'

OPG tjedna
Fotografija: Pogledajte galeriju
Josip Meštrović već je godinama poznat po svojim vrhunskim odojcima koji su neizostavni dio svake velike fešte, no suočava se s velikim problemima

Tko god malo bolje prati situaciju dobro zna da su uzgajivači svinja u Hrvatskoj u teškom položaju. 

Uvozna svinjetina preplavila je police trgovačkih lanaca, a domaći proizvođači cijenom joj ne mogu konkurirati. Porasla je cijena hrane za svinje pa proizvođači koji pokušavaju proizvesti najkvalitetnije meso i suhomesnate proizvode nemaju šanse. Zato ovog tjedna za Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo tjedna biramo OPG Josipa Meštrovića iz Otavica u Županiji šibensko-kninskoj. Mjesto je to poznato kao rodni kraj našeg najpoznatijeg kipara Ivana Meštrovića, a nadaleko je čuven i njegov prezimenjak Josip.  Poznat je u cijelom kraju, njegovi odojci prodaju se na kućnom pragu, a po njih dolaze iz Šibenika, Drniša, Knina... Kad god je neka velika fešta u pitanju, poput krštenja, svadbenih svečanosti ili krizme, zna se gdje je najkvalitetnija i najmlađa svinjetina, odrasla na slobodnoj ispaši i domaćoj hrani.

Godišnje stotinjak odojaka

- U vojnoj sam mirovini i htio sam nešto pokrenuti u ovom kraju. Borim se već pet godina ali vjerujte, dosta mi je i mislim da neću nastaviti. Nastavit ću raditi za svoje potrebe ali, ne znam, možda mi je ovo zadnja godina da koljem svinje za prodaju. Otkako mi je preminula supruga ostao sam posve sam, djeca nemaju interesa baviti se poljoprivredom, a ja teško mogu sve bez ičije pomoći - iskreno nam govori vlasnik OPG-a Josip Meštrović. 

Godišnje proizvede stotinjak odojaka. Trenutno "na lageru" ima osam krmača, dva nerasta te 35 odojaka. 

- Korona nas je sve dodatno zaustavila. Nema više velikih fešti, krstitki, pričesti... Zato sam stao sa proizvodnjom većih odojaka, sada se držim onih od 18 do 22 kilograma žive vage - kaže. 

Kao iskusan proizvođač ogorčen je kvalitetom proizvoda koji se masovno plasiraju na policama trgovina. 

- Zato se stvaraju bolesti, karcinomi... Naišao sam na potpuno pogrešne deklaracije. Na jednoj je pisalo da je životinja zaklana deset dana kasnije nego što je meso već bilo na polici. To su apsurdne situacije. Moje se svinje hrane isključivo domaćom hranom. Uzgajam ječam, kukuruz kupujem, ali od domaćih proizvođača jer ga nemam vremena sam uzgojiti. Na dva i pol hektara poljoprivredne površine uzgojim i do dvanaest tona hrane godišnje, a kupujem oko šest tona kukuruza godišnje. Krmačama dajem koncentrat samo dvadeset dana nakon što se oprase, kako bi im se poboljšala kvaliteta mlijeka - opisuje nam 52-godišnji Josip. 

Pokušavamo ga uvjeriti da je u poljoprivredi budućnost, no on odmahuje glavom i kaže kako više nema volje. 

Porasle cijene hrane i gnojiva

- Nekada je kukuruz bio kunu po kilogramu, sada je gotovo dvije kune. Cijene gnojiva su otišle u nebo. Nešto pokušavam gnojiti sa vlastitim stajskim gnojivom, no to nije dovoljno pa moram kupovati. U isto vrijeme, cijena mesa ostala je nepromijenjena. Sada žive odojke prodajem po 25 kuna po kilogramu, a očišćene za 35 kuna, dok se u trgovini svinjetina na akciji može naći i za 16,17 kuna po kili - kaže nam Josip. 

Da krenemo u vedrije teme, pitamo ga bavi li se i preradom svojeg mesa, a on spremno odgovara kako radi odlične kobasice. Iako su krvavice jedan od, uz čvarke, zaštitnih znakova Slavonije, Josip nam govori kako su odlične i ove iz Dalmatinske Zagore. 

- Eh, ali to nerado prodajem, radije sačuvam za sebe i svoje prijatelje - kroz smijeh nam govori Josip Meštrović. 

Domaći kupci možda ipak prepoznaju kvalitetu svinjetine sa hrvatskog sela, hranjene isključivo zdravom i na polju uzgojenom stočnom hranom, te joj daju prednost pred vgigantskim farmama koje uzgajaju milijune primjeraka godišnje. Uostalom, tko god je probao domaćeg odojka iz Otavica, dobro zna da se taj ous ne može mjeriti s onim na akciji u rashladnoj polici nekog velikog lanca. 

Bilo bi to ključno za spas malih OPG-ova poput onog Josipa Meštrovića koji se svakog dana trude kako bi na naše stolove iznijeli samo najkvalitetnije meso.