Međimursko vinogorje: Vinarija Lovrec

Tristogodišnja tradicija uzgoja srednjoeuropskog sortimenta

OPG tjedna
Vinarija Lovrec Fotografija: Marija Barić, Varaždinske vijesti Pogledajte galeriju
Na jednom od najljepših, i najviših, obronaka štrigovskog vinogorja prostire se imanje obitelji Lovrec čija se vinogradarska tradicija proteže tristotinjak godina unatrag, dok podrumarstvo zahvaljujući još očuvanom najstarijem dijelu podruma datira u 16. stoljeće. U dvorištu vinarije Lovrec sve obiluje poviješću.

Nad starim podrumom rekonstruirana je nekadašnja kurija te pretvorena u etnografski muzej koji čuva iznimno bogatu i zanimljivu zbirku posvećenu vinogradarstvu i podrumarstvu ovoga kraja. Na dvorištu je par prastarih platana, a s vidikovca ponad vinskoga podruma pruža se jedan od najrazvedenijih pogleda na štrigovske brege i dalje na sve četiri strane svijeta. U daljini, za lijepog se vremena nazire Varaždin s jugozapadne strane, prema jugoistoku i istoku  su Čakovec i lendavsko vinogorje te ravnica Mađarske, dok se na sjeveru i zapadu na nekoliko kilometara zračne linije sve do horizonta prostiru bregoviti predjeli Slovenije i vinogradi i imanja jeruzalemskog vinogorja, najbližih im susjeda.

Naša je domaćica Jasna Lovrec, mlada etnologinja i profesorica francuskog jezika, koja pričajući nam priču o povijesti i etnografiji sjajno sljubljuje prošlost i sadašnjost, dok priču o alatljikama i spravama, prešama i bačvama završava s krajnjim rezultatom tog iznimnoga truda i rada – vinima – od kojih živi i prehranjuje se već šest generacija obitelji Lovrec.  Manja je to proizvodnja. Prostire se na površini od 5,5 hektara s oko 35.000 trsova jer današnji su Lovrecovi od svojih predaka naučili da je kvaliteta iznimno važna te da im trendovi ne moraju biti ni cilj niti orijentir.

Tradicijska proizvodnja

Odlučili su zato da će se sve dok žive držati vlastite tradicije i ustrajati u proizvodnji davno im preporučenoga srednjoeuropskoga sortimenta, o čemu Jasna kaže: "Naša je tradicija bazirana na proizvodnji autentičnih bijelih sorti kao što su chardonnay, sauvignon, silvanac zeleni, muškat žuti, traminac, pinot sivi, rizling rajnski…. Uspoređujemo se jedino sa sličnim proizvođačima u Europskoj uniji i zato što dio izvozimo. Od crnih sorti proizvodimo syrah i cabernet sauvignon i roze syrah, a od ove godine i merlot. Mala smo obitelj ali svatko od nas ima svoju neku ulogu. Brat Krešimir glavni je tehnolog, ja pomažem u turizmu i marketingu, a roditelji Franjo i Ljiljana, bivši prosvjetari uključeni su u proizvodnju. Obiteljsko nasljeđe i stari podrum iz 16. stoljeća za mene kao etnologinju bio je vrlo inspirativni. Zato smo na podrumu gdje je bila ruševna kurija izgradili novu u kojoj je danas etnografska zbirka, a iznad je i prostorija za povremena događanja vezana uz kulturu i vino. Nedavno smo sudjelovali i u Noći muzeja uz glazbeno-scenski recital vezan uz romantizam i glazbu Chopina te poeziju Stanka Vraza", priča nam Jasna.

Najveća nam je nagrada kad nam se vrate kupci koji su prepoznali našu kvalitetu

Zaštitni znak vinarije Lovrec, dvije su platane. Riječ je o stablima starim više od 350 godina koje se zbog svoje ljepote i starosti i zaštitni znak te su i na etiketi njihovih vina. Svojom sjenom one utječu i na kvalitetu vina koje zori u starom podrumu, a mitološki platanu se u staroslavensko vrijeme smatralo sretnim stablom jer ima duboko korijenje, koje simbolizira čvrstinu karaktera, a unatoč visokom rastu u to drvo ne udara grom, objasnila nam je Jasna. Na dvorištu je i obelisk podignut 1822. godine, a ta je godina otisnuta i na  jednoj od najstarijih bačvi u podrumu koju nam s ponosom pokazuje. Podrum je sav u čađi i plijesni, isto je i s arhivom koja priča svoju priču, jer je taj dio podruma nekad bio zatvor. U dio je zida utisnuto i mnoštvo novčića s željama posjetitelja, a ako vaš novčić otpadne možda vam je želja bila nerealna - kaže nam domaćica. 

Vinarija Lovrec

Kvaliteta vraća kupce

Obelisk podignut u čast vlasnika imanja plemića Tadije Ferića zaslužnog za vinogradarstvo štrigovskoga kraja koji je u 19. stoljeću bio pozvao jednog austrijskog vinogradarskog stručnjaka koji mu je preporučio upravo taj tradicionalni, srednjoeuropski sortiment koji njeguje i današnja generacija vlasnika vinograda. Bio je i dobar čovjek jer budući da nije imao djece skrbio se o 11 djece koja su izgubila roditelje u vrijeme napoleonskih ratova, a posvojena djeca podigla su mu na dvorištu uz kuriju  taj obelisk s 11 blokova koji stoji i dandanas, a simbolizira jedanaestero siročadi. Kušaonica je u kući iz 19. stoljeća preseljenoj na imanje Lovrec iz okolice Velike, a može primiti 50-ak gostiju. Na ulazu u stari podrum riječ vino ispisana je na bezbroj jezika, a i njihova knjiga dojmova je multilingvalna. Gosti im dolaze iz cijelog svijeta, preko različitih turističkih vodiča, pa i Lonley Planeta, te agencija i Toplica Sveti Martin. Često dolaze i pojedinci. Pronađu ih preko interneta.

"Dio vina proda se u lokalnim restoranima i na kućnom pragu, a dio izveze u EU: Austriju, Švicarsku, Njemačku, Dansku, Poljsku. Zahtjevni kupci izvana drže nas da se ne opustimo. Najveća nam je nagrada kad nam se vrate kupci koji su prepoznali našu kvalitetu. U kušaonici posjetitelji mogu uživati i u priči uz antropološki pristup razvoju vinove loze i proizvodnji vina." 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje