Nenad Štrbac

Kada je bio lockdown izolirao se na njivi, a njegov je češnjak osvojio kupce

OPG tjedna
Fotografija:
U srcu Gorskog kotara, na visoravni Ravne Gore inžinjer brodogradnje Nenad Štrbac na svom OPG-u Češnjak uzgaja bijeli luk, krumpir, a odnedavno i borovnice

Otporan je i izdržljiv, a njegovi zdravstveni benefiti poznati su još od prapovijesti. Starorimski pisac Plinije opisao ga je kao lijek za 61 zdravstvenu tegobu. Kroz povijest ga se primjenjivalo i kao lijek za astmu, ubod škorpiona, a tijekom srednjeg vijeka vjerovalo se da je liječi čak i kugu. Do prvog zapisanog štrajka u povijesti, koji se zbio u starom Egiptu došlo je upravo zbog njegova izbacivanja iz svakodnevne prehrane robova. Njegovo veličanstvo češnjak i danas stoji visoko na listi najzdravijih namirnica. 

Osim alicina i dialil sulfida, češnjak sadržava vitamin C, B6, selen, magnezij, kalij, kalcij i flavonoide. U svakodnevnoj prehrani jača imunitet i sprečava razvoj kardiovaskularnih bolesti, tumora, infarkta... Češnjaku su se kroz povijest pripisivala razna mistična svojstva te se vjerovalo da štiti od demona, vukodlaka i vampira. Kao što je nekada štitio od vampira, tako suvremenog čovjeka brani od bakterija, virusa i gljivica. 

Češnjak je najisplativiji 

Ova iznimno žilava biljka otporna je na mraz, a raste ispod debelih nanosa snijega pa uspijeva i u krajevima Hrvatske gdje je uzgoj drugih kultura otežan, primjerice u Gorskom kotaru. U srcu ove regije, na visoravni Ravne Gore uzgojem češnjaka bavi se inženjer brodogradnje Nenad Štrbac, vlasnik OPG-a Češnjak, uz veliku potporu obitelji, ponajviše supruge Mirele. 

-Najprije sam sadio češnjak i krumpir za svoje potrebe na zemlji koju sam naslijedio od roditelja, no onda smo prije tri godine osnovali OPG. U Gorskom kotaru rijetko što uspijeva pa smo ograničeni kulturama. Češnjak je po mom mišljenju najisplativiji jer postiže odličnu cijenu - govori Štrbac koji je novi češnjak posadio prije mjesec dana, a njegovi nasadi cijelu će zimu rasti ispod snijega. Ove je godine u Gorskom kotaru palo već 30 centimetara, nada se da će ga biti i još. Svoj češnjak i krumpir prodaje na kućnom pragu i jako je zadovoljan odazivom jer se pročula kvaliteta njegovih proizvoda. 

-Sve sam prodao. Potražnja je i sada velika zbog kolinja. Prodajemo uglavnom na kućnom pragu i 'preko poznanika. Kupci nam se vraćaju i malo po malo povećavamo krug ljudi. Prodajemo i preko interneta, no na to otpada oko 20% ukupne prodaje - opisuje nam svoj poslovni model ravnogorski OPG-ovac. 

Ova turbulentna 2020. bila je odlična, kaže,  za krumpir kojeg je ove godine bilo oko 4,5 tona i sav je 'otišao', no nešto lošija za češnjak. 

-Sadio sam ga prošle godine na kosini te lani je bilo malo snijega, a puno kiše.  Kiša je isprala gornji dio zemlje pa je češnjak smrznuo. Ove sam ga godine da se to ne ponovi prebacio stotinjak metara niže na ravniji dio parcele te sam ga i malo dublje posadio - objašnjava nam Nenad kojem koronakriza nije zadala velike probleme. Kada je krenuo lockdown, mislio je da će sve završiti puno gore.

Zelena gnojidba 

-U početku smo imali problema s propusnicama koje su mi trebale da kupim gnojivo i repromaterijal, no vrlo brzo je sve profunkcioniralo, a i prodaja je dobro išla. Dok su drugi bili kod kuće u izolaciji, ja sam se izolirao na njivi što je bilo odlično. Rad od kuće također mi je dobro sjeo jer nisam trošio gorivo i vrijeme na dolazak i odlazak s posla, već sam odmah nakon radnog vremena išao u polje - prisjeća se proljeća Štrbac koji radi kao inženjer brodogradnje u jednoj velikoj europskoj kompaniji. Poljoprivredom se kaže, počeo baviti iz hobija. 

-Struka mi je brodogradnja, no oduvijek sam volio prirodu pa se poljoprivredom bavim iz ljubavi i užitka - kratko će on. češnjak uzgaja na 2.000 kvadrata zemlje, a krumpir na 3.500. za iduću godinu, u planu mu je pojačati i nasade borovnice. 

-Lani sam ih sadio, a planiram ih pojačati za još 200 sadnica. Borovnica mi je izazov jer su to vrlo osjetljive biljke, zemlja mora biti prilično kisela i mnogi uvjeti zadovoljeni - otkriva nam. U planu mu je i zelena gnojidba. 

-To još istražujem i kupujem mehanizaciju. Plan je posaditi biljke dubokih korijena poput Rauole. Ona daje mnogo lisne mase koja se zaorava nakon cvatnje. Time vuče minerale iz dubljih slojeva zemlje te zbog zaorane lisne mase povečava humus u zemlji pa kulturi koja se na toj zemlji sadi iduće godine treba duplo manje gnojiva  - kaže vlasnik OPG-a Češnjak. Problema i briga s nametnicima na svojoj zemlji - nema, nastavlja on, zahvaljujući izoliranosti njegovih nasada. 

-U Ravnoj Gori malo tko se bavi poljoprivredom. Uglavnom kose travu za stoku pa problema s nametnicima nemam. Da ima više parcela u blizini, vjerujem da bi ih bilo, no ovako s njima uopće nemam problema što je pozitivna strana zabačenosti - zaključuje.