ZLATA VRIJEDAN 2015.

Uspjeli su i bez nasljedstva, ušteđevine i dizanja kredita

OPG tjedna
OPG Perica Anić Fotografija: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL Pogledajte galeriju
Trećenagrađeni OPG za 2015. godinu jest onaj proizvođača sira Perice Anića iz Krasna u Lici

Upisala je Filozofski fakultet u Zagrebu, a svaku kunu koju je imala trošila je na put kući. U jednom je trenutku shvatila da tako više ne može, da će odustati od studija. I vratila se kući, u svoje Krasno na Velebitu. Sve vrijeme tu je negdje bio i njezin šest godina stariji odabranik kojeg poznaje cijeli život jer su iz istog planinskog sela. Vjenčali su se.

Posla ima za sve

"U Zagrebu sam živjela desetak godina, najprije gimnazija pa onda fakultet. Uh, dosta mi je bilo grada. Baš mi je gušt što sam se vratila kući. Jesmo mi tu na planini, al’ prošla su vremena kad je selo bilo odsječeno od svita. Pa mi smo iz Krasna u Otočcu za 20 minuta, a u Zagrebu za sat i pol. Ima ovdje uvjeta za život, sad su tu i fondovi EU i svak ‘ko želi može raditi," u dahu će 37-godišnja Nikolina Anić.

Sa suprugom Pericom ona danas ima mini siranu, prvu registriranu na ovom području. Na ispaši je dvadeset njihovih sivih goveda i simentalki, a sve mlijeko koje dobiju od svojih krava prerađuju u sir. Godišnje je to oko 50.000 kilograma prvoklasnog mlijeka. Prave lički škripavac, tvrdi sir i skutu. Dvadeset hektara zemlje imaju pod krumpirom, žitaricama i livadama. Zemlju koju imaju u najmu od privatnika dobili su “na riječ” jer zemljišne knjige ni ovdje nisu sređene pa se ne mogu sklapati klasični ugovori. Kredita Anići nemaju. I nikada ih nisu imali.

"Prostri se koliko si dugačak. Mi smo povećavali svoje blago, išli mic po mic i nikome nismo dužni. Od poljoprivrede se ne možeš obogatiti, ali možeš pristojno živjeti," kaže nam Nikolina.

Najveći su skok napravili prije sedam godina kad su dobili 200.000 kuna nepovratnih sredstava Ministarstva poljoprivrede, namijenjena opremanju mini sirana. – Do posljednjeg smo dana skupljali papire za natječaj. U poštu u Gospiću uletjeli smo u 15.50 sati, a ona je radila još samo deset minuta. Kad su nas zvali da smo baš mi dobili ta sredstva, nismo mogli vjerovati – govori bivši pomorac Perica Anić.

Ispred registarskog broja njihove sirane oznaka je P, što znači, objašnjavaju nam, posebni jer vlastito mlijeko imaju na vlastitom OPG-u.

Više pročitajte u rubrici Zlata vrijedan Doma i vrta.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje