Ludbreg

Uz Dan jagoda, uručeni certifikati obiteljskim poljoprivrednim proizvođačima

OPG tjedna
Jagode Fotografija: Pixabay
Ludbreg je nadaleko poznat po proizvodnji cvijeća, ali i proizvodnji jagoda, stoga ne čudi da posljednjih nekoliko godina Gradska tržnica Ludbreg organizira manifestaciju pod nazivom Dan jagoda

Ove godine Dan jagoda održan je u subotu 28. svibnja, a uz svježe jagode, posjetitelji su kušali i slastice s jagodom, kolače, torte, shake i mnoštvo drugih ukusnih proizvoda. U program su se i ove godine uključili učenici Srednje škole Ludbreg, Dječji vrtić „Smjehuljica“ Ludbreg, Dječja igraonica Ludbreg, Ludbreška vinska cesta, Ženski rukometni klub Ludbreg, Dječji vrtić „Krijesnica“ Mali Bukovec, Tamburaški sastav Lun- Mla Lunjkovec, Žene općine Mali Bukovec i Poljoprivredni proizvođači ludbreškog kraja. Kao i prijašnjih godina, uz Dan jagoda, uručeni su certifikati poljoprivrednim proizvođačima, pišu Varaždinske vijesti.

"Uz certificiranje u Centru svijeta danas podjelu certifikata imamo i u Puli. Lijepa je to vijest jer sada imamo 17 gradova koji imaju certificirane tržnice i preko 620 certificiranih obiteljskih poljoprivrednih proizvođača. Nadamo se da će se brojka još povećati no prije svega treba zahvaliti svima koji sudjeluju u projektu, od savjetodavne službe, a naročito gradovima, općinama i županijama koji nas podržavaju, a ponajviše obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja na taj način mogu kvalitetnije, bolje plasirati svoje proizvode. U isto vrijeme kupcima se daje jamstvo kvalitete kod kupnje izvornog, domaćeg proizvoda. Kupnjom takvih proizvoda pomažemo lokalno gospodarstvo, održavamo vlastiti krajobraz", rekao je Miljenko Ernoić, tajnik Udruga hrvatskih tržnica.

Drugi dio programa, uručivanje certifikata o proizvodnji voća i povrća te još ponekih proizvoda sastavni je dio projekta promicanja domaće poljoprivredne proizvodnje te prodaje voća i povrća garantiranog teritorijalnog porijekla. Ludbreška tržnica podjelu certifikata organizira četvrtu godinu zaredom. "Često govorimo koliko je Ludbreg mali, no evo danas ponovo slušamo da nikako nismo mali. Naša je tržnica među 17 certificiranih izvornih, seljačkih tržnica u Hrvatskoj i to nije mala stvar. Zahvaljujem proizvođačima koji vrijedno rade, trude se proizvoditi, a potom i prodavati proizvode, nalaze kupce između ostaloga i na našoj tržnici. Želim svima puno uspjeha i dobru godinu uz mnoštvo plodva kako bi se sav vaš rad isplatio", rekao je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić koji je zajedno s Miljenkom Ernoićem uručio certifikate predstavnicima 16 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji proizvode prodaju na ludbreškoj tržnici.

Cjelokupni projekt je pokrenula Udruga hrvatskih tržnica (UHT) i Zajednica udruga hrvatskih povrćara još 2006. godine s ciljem označavanja povrćarskih kultura proizvedenih na području Republike Hrvatske, a koje se izravno na ovlaštenim tržnicama nude potrošačima. Projektom se želi očuvati i poticati tradicionalni način direktnog plasmana domaćih i kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda od proizvođača do krajnjeg potrošača, te se na taj način isticati važnost očuvanja i unapređenja hrvatskog ruralnog prostora. Također je cilj stjecanje povjerenja kupaca u domaće, svježe i zdravo voće i povrće koje na tržnici nude certificirana obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje