OPG Danijel Kralj

Već 50 godina na Trešnjevačkom placu svi kupuju našu ciklu i sokove

OPG tjedna
Fotografija:
OPG Danijela Kralja u zelenom kraju Glavnice Gornje na 2000 kvadrata plastenika i 2,5 hektara zemlje proizvodi sezonsko povrće te uzgaja jabuke od kojih rade fine sokove

Usprkos južini, zima je i dalje u punom jeku. U plastenicima hrvatskih povrćara zelene se zimske salate poput potočarke i matovilca nagoviještajući skori dolazak proljeća. Zelene se i na OPG-u Danijela Kralja, poljoprivrednika iz Glavnice Gornje, mjesta okruženog netaknutom prirodom u blizini Kašine, oko 30 kilometara sjeveroistočno od Zagreba. 

Na njegovom je OPG-u u tijeku sjetva mrkve, rotkvice i peršina te salata iz presadnica koje naručuje od tvrtke Eko Impuls koja uvozi najkvalitetnije sadnice iz Njemačke. Malo su skuplje, kaže, ali su sigurnije. Muči ga samo to što su nakon ovih toplijih dana najavili hladnije vrijeme pa se boji da mu usprkos toplini plastenika, sjetva ne propadne. 

Kraljevska cikla 

"Najavili su da bi moglo biti i do -11, a ako se to ostvari, ni plastenik nam neće pomoći. Mnogi misle da su plastenici otporni na sve klimatske uvjete no to baš i nije tako. Plastenik se brzo grije i sporo hladi, štiti od mraza, no noću su u njemu temperature vrlo blizu vanjskima. No, navikli smo. Ako sjetva propadne, posadili bumo još jenput", govori nam 42- godišnji Danijel Kralj, zagrebački poljoprivrednik treće generacije. 

U poljoprivredi je čitavog života, a OPG koji nosi njegovo ime otvorio je 2000. danas se OPG prostira na oko 2000 kvadrata plastenika, 2,5 hektara oranica i voćnjaka gdje uzgaja jabuke i trešnje te povrće, a svoju zemlju navodnjava. Ratarskih kultura nema jer je, kaže, površina koju posjeduje za njih premala. 

Moja baka je još prije 50 godina nosila svoje proizvode na Trešnjevački plac, a tamo ih prodajemo i dan danas", veli Kralj. Trenutno u ponudi uz sezonsko povrće poput matovilca, rikole i potočarke ima prerađevine od voća i povrća, bistri i mutni sok od jabuke, sok od cikle i jabuke, mrkve i jabuke, te aronije, jabučni ocat i Kraljevu kiselu ciklu na koju je posebno ponosan.

"Ono kaj raste u našem podneblju, to i imao u ponudi, a na skladištu nam je ostalo još nešto svježe cikle i mrkve", upućuje nas on. Poslovanjem svog OPG-a je, usprkos svemu, zadovoljan. 

"Fala Bogu, zadovoljni smo. Problem je jedino kaj treba puno delati pa s vremena na vrijeme oko toga nastane prijepor između mene i supruge, ali iznjedrimo. I deca nam pomažu u proizvodnji, berbi i vođenju društvenih mreža kada nemaju obaveza u školi", opisuje nam kako funkcionira njihovo obiteljsko gospodarstvo. 

Nepotrebna birokracija 

Kraljevi imaju tri sina. najstariji studira elektrotehniku, srednji završava za agrotehničara, a najmlađi ide u peti razred i nakon što završi školu namjerava ostati na zemlji i baviti se poljoprivredom, ponosno će Danijel. Turbulentna 2020. nije nanijela pretjeranu štetu poslovanju OPG-a, no n ije zabilježio ni porast prihoda. 

"Imali smo gubitaka. Donekle nas je izvukla online prodaja u vrijeme proljetne karantene, no dosta cikle i jabuka od berbe 2019. je ostalo na skladištu. Zvlekli smo godinu, ali promet nije bio ni približno dobar kao kada je plac otvoren. Cikla nije roba koja se dobro prodaje online. nju na kile kupuju naše stare mušterije na placu pa ju kisele, a to je izostalo lani. I sokova nam je ostalo, no kako je moglo završiti, dobro smo i prošli", opisuje Kralj 2020. Donekle mu pomažu i poticaji za poljoprivrednike koje raspisuje Grad Zagreb. 

"Nismo se javljali na državne natječaje, ali na ove od Grada se javimo. Grad Zagreb puno ulaže u poljoprivredu i moram ih zbog toga pohvaliti. Zahvaljujući tim natječajima, obnovili smo i nabavili mehanizaciju. Mnogi se nećkaju prijaviti na te natječaje, no ako su vam papiri čisti, dobit ćete poticaje",  zadovoljan je tretmanom zagrebačke uprave prema poljoprivrednicima Kralj. Puno je manje zadovoljan birokracijom koja iz godine u godine zatrpava poljoprivrednike nepotrebnom papirologiji pa umjesto da brinu o kulturama koje uzgajaju, moraju proučavati razno razne propise koji se non stop mijenjaju i zivkati institucije. 

"Nije nam problem držati se zakona i propisa. Naprotiv, želimo ih poštovati, no volio bih da su nam dostupniji i da su pisani jezikom koji razumijem. Prošli tjedan sam pokrenuo doregistraciju objekta za preradu sirovina što bismo htjeli da nam postane dodatna djelatnost. Širimo poslovanje i htjeli bismo ponuditi uslugu prerade sokova drugim poljoprivrednicima. No, morao sam pribaviti potvrdu o minimalnim tehničkim uvjetima pa sam zvao čitav tjedan urede da bi mi na kraju rekli da to već imam. Zna se dogoditi da dokumenti koje izvadim, prestanu vrijediti kada ih sve nabavimo pa bih volio da se to promijeni i da vrijeme koje koristim baveći se papirologijom, iskoristim radije u polju", zaključuje on.