Vinarstvo

Vinarija Štampar autohtonom sortom Pušipel promiče terroir Međimurja i sjeverne Hrvatske

OPG tjedna
Vinarija Štampar autohtonom sortom Pušipel Fotografija: Mađerkin breg: TZ Općine Štrigova
Iako je za potrebe domaćeg tržišta Vinarija Štampar usmjerena na internacionalne sorte, kad je izvoz u pitanju, najtraženiji su pušipel i graševina zbog čega puno truda ulažu u njihovu promociju i brendiranj

Da je Pušipel dragocjena sorta za Međimurje i sjevernu Hrvatsku, potvrđuje ovogodišnji rekordan broj nagrada sa svjetskih ocjenjivanja vina.

Posljednja potvrda kvalitete za Vinariju Štampar i njihovo vino Štampar Pušipel Classic 2018, stigla je u obliku srebrne medalje s jednog od najprestižnijih svjetskih ocjenjivanja vina - Decanter World Wine Awards. David Štampar, diplomirani agronom nasljednik i začetnik nove ere vinarije, ističe da je jako ponosan što je nagrada stigla baš za tu sortu jer ona svoje najbolje rezultate daje upravo u Međimurju.

Radi se o laganom i živahnom vinu, lijepe i bistre žućkasto zelenkaste boje, fino popunjenog i zaokruženog okusa s poželjno blagim alkoholom. Možda najljepši dio njegovog okusa je retrookus izrazito voćnog karaktera, s izvjesnom slasti kao posljedicom kiselkasto slatkaste igre te ugodno gorkastim završetkom. Ovo svježe ljetno vino servirano na temperaturi od 10 do 12ºC sljubljuje se s ribom, bijelim mesom, rižotom, tjesteninama s umacima na bazi sira te janjetinom.

Uz međimurske vinare, poznat kao ambasador ove sorte jest i Siniša Lasan, ASI Gold Certificate, Advanced Sommelier, CMS, WSET 3, sommelierski prvak Hrvatske 2017, 2014 koji Pušipel karakterizira na sljedeći način: „ Pušipel ima izuzetnu važnost za međimursko vinogorje.

Kao sorta, vrlo je zahvalna za sve stilove vina - od pjenušaca, mirnih vina, kasnih berbi i predikata. Sa sommelierske perspektive, njegove najbitnije karakteristike su svježina i mineralnost. Vina su uglavnom laganog tijela s manjim postotkom alkohola, skladnih kiselina te ugodne voćnosti. Pušipel bi trebalo posluživati rashlađenog na 10 stupnjeva te ga sljubiti s laganijim jelima poput ribljeg carpaccia, tjestenine s blažim umacima, peradi. U budućnosti svakako za pušipel vidim puno prostora na hrvatskim vinskim kartama upravo zbog ovih karakteristika“.

U čaši Štampar Pušipel Classic 2018 sažeti su mirisi, okusi i karakter bogatog terroira Međimurja i sjeverne Hrvatske. Uz Pušipel, na plodnom se sjeveru Hrvatske dobro snašao i aromatični Štampar Sauvignon 2018, lagano i živahno vino, svijetle i blijede zelenkasto žućkaste boje te bogatog mirisa.

Iako je za potrebe domaćeg tržišta Vinarija Štampar usmjerena na internacionalne sorte, kad je izvoz u pitanju, najtraženiji su pušipel i graševina zbog čega puno truda ulažu u njihovu promociju i brendiranje. Također, turisti koji dolaze u Hrvatsku teže izvornim okusima koji odražavaju karakter područja iz kojeg dolaze i pričaju njegovu priču. Upravo zbog toga, ove kvalitetne autohtone sorte često pronalaze mjesto u vrhunskim restoranima kao što je šibenski Pelegrini, koji svojim originalnim receptima upotpunjenim vinom Štampar Sauvignon 2018, svojim gostima nudi jedinstveni eno-gastronomski doživljaj.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje