Silvano Bartolić

Za vrhunsko maslinovo ulje potreban je trud i disciplina

OPG tjedna
Fotografija:
Obitelj Bartolić bavi se poljoprivredom već više od stotinu godina, a Silvano nastavlja tradiciju i proizvodi medaljama ovjenčano maslinovo ulje.

Istra se ovih dana zeleni i rumeni. Zelena je na karti europskih regija s najmanjim brojem zaraženih koronavirusom, a rumena zbog maslina koje dozrijevaju u brojnim maslenicima. Berbu za koji dan započinje i nagrađivani istarski maslinar Silvano Bartolić koji u selu Fuškulin, sedam kilometara udaljenom od Poreča, a četiri od mora već više od 20 godina ovaj na dva hektara uzgaja povrće, a na tri masline.

Za svoja maslinova ulja Bartolić je osvojio tridesetak nagrada na sajmovima diljem Hrvatske, a već nekoliko godina uzorke svojih ulja šalje na rimski Flos olei, prestižnu svjetsku manifestaciju na kojoj je već šestu godinu za redom Istra proglašena najuspješnijom maslinarskom regijom na svijetu. 

-Uspješni smo jer pazimo na sve. Plod se po berbi stavlja u kašete, brinemo o zdravstvenom stanju maslina. Ulje odmah mora biti prerađeno, ubrane masline ne smiju stajati i oksidirati. U Dalmaciji plod stavljaju u more, a potom ga drže u vrećama kod kuće pa im zna oksidirati i zato je lošije kvalitete. Imamo disciplinu, to nam priznaju i Dalmatinci - objašnjava Bartolić koji je ovih dana zaokupljen nadolazećom berbom.  

-Urod je srednje dobar. Mučila nas je i maslinina muha, no prevencijom smo spasili urod. Moj OPG proizvodi sortna i višesortna ulja, ovisno o tome kakva je godina. Ulja su visoke kvalitete što je rezultat truda koji ulažem u maslinarstvo više od dvadeset godina - zadovoljno će on. 

Ključna je brzina

Kvaliteta maslinovog ulja, nastavlja, ovisi o načinu uzgoja. Pretjerana upotreba umjetnih gnojiva i pesticida smanjuje kvalitetu, kaže nam Bartolić. 

-Maslina mora živjeti s prirodom. Za kvalitetu je važna i berba. Kod mene je berba 90% ručna uz minimalnu pomoć mehaničkog berača. Bitna je i dobra suradnja s uljarima, ubrane masline moraju se preraditi u roku 24 sata - otkriva nam tajne maslinarskog zanata Silvano koji je nastavio obiteljsku poljoprivrednu tradiciju. 

Njegov djed bio je vinar, roditelji su mu se više od 40 godina bavili stočarstvom, proizvodnjom mlijeka i svježeg sira, a Silvanova strast su masline. Koronakriza, kaže, nije mu previše poremetila poslovanje. 

-Morali smo se prilagoditi na rad od kuće, narudžbe smo primali preko maila, a ljudi su nam dolazili na kućnu adresu i preuzimali košare s povrćem. I turista je bilo 50% manje. Pala je platežna moć gostiju i promijenila se struktura,  no mislim da ću izgurati godinu s pozitivnom nulom - govori 51-godišnjak koji je i dopredsjednik udruge Domaća web tržnica čiji je cilj predstaviti istarske poljoprivrednike turistima i sugrađanima. Najveći problem maslinarstva u Hrvatskoj, dodaje, krivotvorine su koje na policama trgovačkih centara i tržnicama nisu iznimka, već pravilo. 

Krivotvoreno ulje 

-Na tržnicama se može pronaći veliki broj patvorenih ulja. Kupuju se jeftina talijanska ulja, miješaju s biljnima i onda prodaju bez deklaracije kao ekstra djevičanska. Slično se događa s medom - objašnjava Silvano. Je li neko ulje u trgovini ili tržnici uistinu ekstra djevičansko ili samo na papiru, provjeriti može svaki kupac jednostavnim testom. 

-Računica je jednostavna. Ako je cijena kile maslina od pet do sedam kuna, a za litru treba deset kilograma, a plaća se i prerada, cijena je 75 do 80 kuna, kad se dodaju boca i etiketa smo već na 90 tako da ni jedno ulje koje košta manje od tog iznosa ne može biti kvalitetno -kaže nam Bartolić koji smatra da maslinarstvo u Hrvatskoj ima svjetlu budućnost. 

-Maslinovog ulja bit će sve više, Istra je zasadila masline na mnogim površinama i mislim da imamo veliku šansu opstati. Bilo bi nam još bolje kada bi nam nadležni smanjili papirologiju koju moramo ispunjavati. U zadnje se vrijeme više bavim knjigovodstvom nego poljoprivredom, stalno sam na kompjuteru. Gosti koji dolaze u Hrvatsku sve više traže naše autohtono maslinovo ulje, a često budu prevareni i prodaju im krivotvorine pa se nadam da će se to regulirati.