OPG Sanja Barčan

Zbog čega je izvrsna vritovitička graševina premalo zastupljena na tržištu?

OPG tjedna
Fotografija:
U podrumima OPG-a obitelji Barčan na Golom brdu kod Virovitice dozrijeva mlada graševina, a otrkili su nam i da će ove godine biti iznimne kvalitete

Došel je i prošel Sveti Martin, mlado vino je kršteno, a po svemu sudeći, do idućega Martinja uživat ćemo u domaćim vinima izvrsne kvalitete. Urodom svog vinograda i kvalitetom vina zadovoljni su i supružnici Sanja i Zlatko Barčan koji se na svome obiteljskom gospodarstvu na Golom Brdu u Virovitici već 17 godina bave uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina. 

-Bit će ovo dobra godina za vino. Ulazne sirovine kvalitetnije su no ikad, a dobar je i omjer sladova i kiselina-  zadovoljan je Zlatko. Na 0,75 hektara zemlje obitelj Barčan ima posađeno 3.500 trsova vinove loze. Loše vremenske prilike koje su zadavale glavobolje voćarima i povrćarima, hrvatske su vinare ove godine, srećom, zaobišle. 

Muke s poticajima

-Noći su bile hladnije, a danju više temperature što vinovoj lozi odgovara. Slad se razvijao, a kiseline nisu padale pa mi se čini da će ove godine prema svim parametrima vino biti izvrsno- ističe naš sugovornik koji s obitelji uzgaja i proizvodi 95% graševinu i još 5% rajnskog rizlinga. Za svoj gušt, kaže Zlatko. Veseli ga što Virovitičko-podravska županija svake godine sufinancira svim malim proizvođačima do 50% uloženih sredstava (ali ne više od 10.000 kuna), no volio bi i da država za njih ima nešto više sluha. 

-Od države je nama malim vinarima teško nešto dobiti. Ili smo preveliki ili premali, ili prestari ili premladi... Jedino na što smo mogli aplicirati je Mjera 6.3.1 (Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava), ali smo odustali. Primjerice, dodjeljuje se 15.000 eura za kupnju nove opreme, no ona ne smije biti polovna, već nova. Pa samo traktor košta toliko! Mjera zatim nalaže da u iduće tri godine moramo narasti za 25% što je praktički nemoguće osim ako ne posadimo na toj površini lješnjake ili neku kulturu koja nije povezana s vinom - objašnjava probleme Barčan. 

Navodi i podatak da je više od 90% njegovih kolega malih OPG-ovaca i vinara odbijeno kada su se prijavili na mjeru iako su uložili puno truda i sredstava u poboljšanje rada svojih gospodarstva. 

-Snalazimo se zato uglavnom sami. Imamo stalne kupce, naš brend je prepoznatljiv, a kupci nam se vraćaju i dovode nove kupce. Nešto prodamo i internetom, ali puno više kroz prijateljstva, poznanstva, druženja... Od usta do usta proširio se glas o kvaliteti naših vina pa nam sve više ljudi dolazi u podrum i kušaonu, probaju vino i oduševe se - opisuje Zlatko svoj poslovni model. 

Uspjeh na ocjenjivanju 

A graševine, kaže, imaju za svačiji ukus. Igraju se s kvasovima pa su napravili nekoliko vrsta, jedna je suha, druga malo kiseliju, treća aromatičnija... Virovitički kraj, kaže Zlatko, idealno je podneblje za graševinu. 

-Po okusu nije ista kao ona iz Slavonije i Erduta, najsličnija je đakovačkoj. Baš je specifična, možda zato jer su nam vinogradi okrenuti prema sjeveru pa imaju manji broj sunčanih sati- objašnjava Barčan. Kvaltetu virovitičkih vina dokazuju i brojne medalje na ocjenjivanjima i natjecanjima. Na zadnjem, kaže, poslano je 180 uzoraka vina iz tog kraja koja su nagrađena s 80 zlata. 

-Na zadnjem Viroexpu poznavatelj vina Franjo Majnarić rekao nam je kako je šteta što naša kvaltetna vina nisu dovoljno zastupljena na tržištu- ističe Zlatko koji djeluje u Udrzi vinogradara i voćara Sveti Vinko. Cilj udruge je okupiti domaće proizvođače i plasirati domaće proizvode kroz seoski turizam. 

-U udruzi nas ima 97, organiziramo izlete, izložbe, izlažemo zajedno, odlazimo u goste drugim proizvođačima u Hrvatskoj. Nedavno smo se tako pobratimili sa vinarima zagrebačkog vinogorja, prezentiramo, uspoređujemo... Cilj nam je kroz druženja i medije približiti drugima naše tradicijske običaje i turističku ponudu domaćih proizvoda, nateknute prirode i izvrsnih vina- iznosi svoju viziju bolje budućnosti virovitičkih vinara OPG-ovac Zlatko Barčan.