PRILIKA

Sporazum EU- Kina nudi svijetlu budućnost za europski izvoz

Kina najveće tržište vina Fotografija: Thinkstock
Bilateralni sporazum između Europe i Kine odmah je pozdravila talijanska nacionalna konfederacija uzgajivača Coldiretti, koja je rekla da će "obrana talijanskih proizvoda od nepoštene konkurencije koju predstavljaju varanje i imitacije potaknuti izvoz hrane u Italiji".

U lipnju su EU i Kina objavile popis od 200 europskih i kineskih proizvoda sa zemljopisnim oznakama (GI) koje su zaštićeni na tržištima, kao dio bilateralnog sporazuma koji bi trebao biti zaključen do prosinca. Obje stranke dostavile su 100 proizvoda, no mnogi su europski, osobito oni iz Italije, bili izostavljene s popisa.

Sir
To je zato što su kriteriji Europske komisije za odabir svojih 100  uzeli u obzir volumen tržišta GI u Kini i potencijalni rizik od krivotvorenja. Samo je jedan proizvod s južne Italije na popisu -bivolja mozzarella. Prvi nacrt je  imao još 162 europska proizvoda zaštićene zemljopisnom oznakom (PGI), uključujući pet sicilijanskih proizvoda, a sve su odabrane na temelju predviđene potražnje u Kini. Kineski proizvodi koji žele dobiti EU GI status uključuju Yantai Ping Guo (Yantai jabuku), Hengxian Mo Li Hua Cha ( čaj od jasmina), Panjin Da Mi (riža) i Baise Mang Guo ( vrsta manga).

Kineski tržište agro-prehrambenih proizvoda jedno je od najvećih na svijetu i raste iz godine u godinu, uz potporu sve veće srednje klase, koja je razvila ukus za europsku hranu i piće, često zbog međunarodnih putovanja. Zemlja ima i vlastite proizvode s oznakama zemljopisnog podrijetla, GI-ove, još uvijek nepoznate europskim potrošačima.

Vino
Bilateralni sporazum između Europe i Kine odmah je pozdravila talijanska nacionalna konfederacija uzgajivača Coldiretti, koja je rekla da će "obrana talijanskih proizvoda od nepoštene konkurencije koju predstavljaju varanje i imitacije potaknuti izvoz hrane u Italiji". Prema službenim podacima, potrošnja talijanskog proizvoda u Kini porasla je 19 posto u prvom mjesecu 2017., a izvoz hrane iznosio je 391 milijun eura u 2016. godini. Sektor vina je veliki pobjednik, nakon što je Kina dobila 101 milijun najboljih talijanskih boca vina.

Talijanski proizvodi zaštićeni u Kini:

  • Vina i alkohol: Asti, Barbaresco, Bardolino Superiore, Barolo, Brachetto d'Acqui, Brunello di Montalcino, Chianti, Conegliano- valdobbiadene Prosecco, dolcetto d'Alba, Franciacorta, rakija, Montepulciano d'Abruzzo, Soave, Vino Nobile di Montepulciano, toscano / a;
  • Sir: Asiago, Gorgonzola, Grana Padano, Mozzarella di Bufala Campana, Parmigiano Reggiano, Pecorino Romano, Taleggio;
  • Meso: Bresaola della Valtellina, Prosciutto di Parma, Prosciutto di San Daniele;
  • Prilozi: Aceto balsamico di Modena 
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje