Zdrava prehrana

Unosom više voća i povrća može se spriječiti 7,8 milijuna smrti u svijetu

Voće i povrće Fotografija: Pixabay
Znanstvenici iz Imperial College su također otkrili da ako se jede samo 200g voća i povrća dnevno - ili oko 2,5 porcije imate zdravstvene beneficije

Prema istraživanju Imperial College London, unosom deset porcija voća ili povrća dnevno mogao bi se u svijetu spriječiti 7, 8 milijuna preuranjenih smrti godišnje.

Istraživanje je obuhvatilo 95 različitih studija o unosu voća i povrća u svijetu te  je njime pokrilo do 2 milijuna ljudi. Utvrđeno je kako se uz unos 800 grama voća i povrća dnevno može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za 28%, a rizik od raka za 13%.

Trenutne zdravstvene smjernice Velike Britanije, govore kako treba jesti najmanje pet porcija ili 400 gram po danu voća i povrća. Novo istraživanje pokazalo je kako tek jedna od tri odrasle osobe ispunjava taj cilj.

Znanstvenici iz Imperial College su dokazali i to da ako se jede samo 200g voća i povrća dnevno - ili oko 2,5 porcije također se dobiju zdravstveni benefiti, primjerice 16% manji rizik od srčanih bolesti, 13% manji rizik od kardiovaskularnih bolesti i 4% manji rizik od raka. 

Znanstvenici napominju, da iako je pet porcija voća i povrća dobro, deset na dan je još bolje. Zdravstvene koristi od voća i povrća su posebno važne kod osoba koje puše i onih slabije fizičke aktivnosti. 

U nastavku donosimo popis voća i povrća koje je istkanuto u istraživanju kao ono koje može spriječiti srčane bolest, moždani udar, kardiovaskularne bolesti i preuranjenu smrt.

  • Jabuke i kruške
  • Agrumi
  • Salate i zeleno lisnato povrće
  • Zelena salata i radič
  • Brokula, kupus i cvjetača

Voće i povrće koje koje može smanjiti rizik od raka:

  • Zeleno povrće poput špinata ili zelene grahorice
  • Žuto povrće, kao što su paprika i mrkve
  • Brokula, kupus i cvjetača

Prednosti onih koji jedu voće i povrće u količini od 800 gram dnevno:

  • 24% smanjen rizik od bolesti srca
  • 33% smanjen rizik od moždanog udara
  • 28% smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti
  • 13% smanjen rizik od ukupnog raka
  • 31% smanjenje prerane smrti

Uz unos 2,5 porcije, od 200 grama voća i povrća na dan:

  • 16% smanjen rizik od bolesti srca
  • 18% smanjen rizik od moždanog udara
  • 13% smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti
  • 4% smanjen rizik od raka
  • 15% smanjenje rizika od preuranjene smrti
  • Avatar
    ministar 11. Ožujak 2017. u 21:32 što te neubije to te ojača...
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje